Zielarka zachwala wyjątkową herbatę. Ma działanie przeciwstarzeniowe
Jaka herbata pysznie smakuje, odmładza i poprawia pamięć? Zna ją doskonale zielarka, która poleca ten wartościowy napar. Zrobimy go z suszonych liści morwy białej. Podpowiadamy, w jaki sposób je suszyć i przyrządzać.
Morwa biała zapobiega starzeniu
Czy można pić herbatę i jednocześnie się odmłodzić? Tak! Jednak należy sięgnąć po herbatę z suszonych liści morwy białej. Należy ona do najbardziej skutecznych naparów antystarzeniowych. Jej zalety opisuje zielarka Ewa Kozioł. W filmie opublikowanym na swoim Instagramie Zielony Zakątek mówi:
Jako doświadczona zielarka polecam tę herbatę osobom, które chcą zachować młodość i witalność
Regularnie picie herbaty z tej azjatyckiej rośliny daje świetne efekty. Ewa Kozioł wyjaśnia:
Zwykła grzybowa może się schować, zupa z kurek bije ją na głowę. Najważniejszy jest ten dodatekLiście morwy białej działają kompleksowo na organizm, wzmacniając nerki i poprawiając ogólną ich witalność, pomagają zachować równowagę energetyczną ciała
Sięgnij po herbatę z liści morwy białej
Warto sięgać po tę herbatę, bo morwa biała przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych. Zielarka tłumaczy:
Morwa biała wspiera układ odpornościowy i poprawia krążenie, co przyczynia się spowolnienie procesów starzenia. Liście tej roślinki są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, takich jak flawonoidy i polifenole, które mają działanie przeciwstarzeniowe
Oprócz tego herbata z liści morwy dostarczy nam witamin z grupy B. Wspierają one pracę układu nerwowego i poprawiają pamięć. Herbata przyjemnie smakuje i jest wartościowa dla naszego zdrowia. Należy ją przygotować z suszonych liści morwy białej. Poniżej podajemy sposób na ich ususzenie i przyrządzenie naparu.
Jak przygotować herbatę z liści morwy białej?
Zanim zrobisz herbatę, musisz najpierw ususzyć liście morwy białej. Zbieraj młode liście wiosną lub latem. Susz je w cieniu, w przewiewnym miejscu. Suszone liście przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Wytrzymają nawet 2 lata.
Jak zrobić herbatę? 1-2 łyżeczki suszonych liści morwy zalej szklanką wrzącej wody. Parz pod przykryciem około 15 minut. Pij 2-3 razy dziennie. Po herbatę sięgaj pod posiłkiem przez 4 tygodnie. Potem zrób dwutygodniową przerwę. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić apetyczny chłodnik litewski. Radziliśmy, by sięgnąć po tanią, smaczną i wartościową rybę.