Babcia podyktowała z głowy do kamery pradawny przepis na kotlety mielone. Niezapomniany smak
Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.
Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.
Przepis babci na klasyczne kotlety mielone
Składniki:
-
50 dag mielonej karkówki wieprzowej
-
1 jajko
-
1 czerstwa kajzerka
-
1 cebula
-
olej do smażenia
-
2 ząbki czosnku
-
słodka mielona papryka
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do obtoczenia
Przygotowanie babcinych kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w wodzie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, przestudź. Odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę dodaj do mielonego mięsa.
Do mięsa dodaj też jajko, starte na drobnych oczkach ząbki czosnku oraz trochę papryki mielonej, soli i pieprzu.
Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią, tak by składniki idealnie się połączyły i spulchniły. Na dłoń nabieraj porcje masy i formuj z niej mielone kotlety.
Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Usmażone kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Wskazówki:
-
Kotlety mielone możesz też smażyć na smalcu lub klarowanym maśle.
-
By upewnić się, że kotlety dosmażyły się w środku, dociśnij je łopatką. Jeśli wycieknie z nich przezroczysty płyn, są gotowe.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy , a także na mielone faszerowane pieczarkami i serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na naleśniki na słodko. Sekret tkwi w 2 dodatkach
-
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: filmik na kanale Henia Foks na YouTube