Kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Każdy kęs daje niezwykłą przyjemność
Poznajcie przepis na kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Jedząc je, każdy kęs daje niezwykłą przyjemność, bo czuć w nich doskonały smak, aromat i niezwykłą soczystość. Te kotlety z pewnością podbiją wasze podniebienia i jeszcze nie raz wrócą na wasze talerze.
Lubimy kotlety mielone, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie odmienić ich smak, poświęćcie im nieco więcej czasu, a z pewnością nie pożałujecie. Dziś namawiamy was do przygotowania kotletów mielonych z farszem serowo-pieczarkowym. Przyznajcie, że już sam aromat grzybów brzmi zachęcająco, a w połączeniu z ciągnącym serem i mielonym mięsem to prawdziwe niebo w gębie. A więc do dzieła.
Jak zrobić mielone nadziewane serem i pieczarkami?
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
1 nieduża cebula
1 jajko
ok. 1 szklanka tartej bułki
zioła prowansalskie
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
olej do smażenia
na farsz:
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
20 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie faszerowanych kotletów mielonych
Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę oraz jajko, 3-4 łyżki tartej bułki, musztardę, trochę soli i pieprzu. Dłonią wyrób dokładnie mięsną masę, odstaw ją do chłodu.
Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając.
Cebulę z pieczarkami oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn, wystudź. Do cebuli i pieczarek dodaj starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz wymieszaj, dopraw.
Mięsną masę podziel na 6 porcji. Z każdej zrób na dłoni placek, połóż na nim trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtny kotlet.
Każdy kotlet panieruj w tartej bułce i kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Po więcej inspiracji na kotlety mielone zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielone, a także recepturę na kotlety mielone z cukinią.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: kulinarneprzeboje