Jak zrobić idealny chleb w jajku? Pamiętaj o 1 składniku
Chleb w jajku jest kultową przekąską, którą wszyscy doskonale znamy. Jeśli jednak do jajek dodamy mleko, które jest kluczowym dodatkiem i odpowiednie przyprawy, smażony chleb będzie jeszcze smaczniejszy. Jak zrobić chleb w jajku?
Chleb w jajku jest pomysłem na szybką przekąskę dla całej rodziny. Przekąska jest tania i przygotujemy ją z kilku podstawowych składników. Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami, które mamy w domu, obtoczyć w nich chleb i usmażyć na głębokim oleju.
Jak zrobić chleb w jajku? Jedni robią go wyłącznie z jajek, inni dodają przyprawy. Mało kto jednak wie, że do masy jajecznej należy dodać kilka łyżek mąki, aby chleb był jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy. Mleko sprawi również, że jajka łatwiej przykleją się do chleba.
Chleb w jajku zróbmy z dodatkiem przypraw- osobiście polecam suszone oregano, paprykę mieloną i czosnek granulowany. Przyprawy to świetnie podkreślają smak, nadają również ładnego aromatu i lekkości całej przekąsce.
Przepis na chleb w jajku
Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba
2 jajka
3-4 łyżki mleka
szczypta suszonego oregano
szczypta słodkiej papryki mielonej
szczypta czosnku granulowanego
szczypta soli
olej do smażenia
Jak zrobić idealny chleb w jajku?
Jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj paprykę, oregano, czosnek granulowany, sól i ponownie wymieszaj.
Każdą kromkę chleba obtocz z dwóch stron w przygotowanej panierce z jajek i mleka, następnie smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.
Pomysł na równie pyszne przekąski? Przygotuj kulki ziemniaczane w złotej panierce. Świetnym pomysłem na szybkie danie lub dodatek do sałatek np. są paluchy serowe, wszyscy je pokochają od pierwszego kęsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis