Smakosze.pl Porady Babcia Stasia robiła najlepsze jagodzianki. Biły na głowę te z cukierni
YouTube/@Kulinarneprzygody

Babcia Stasia robiła najlepsze jagodzianki. Biły na głowę te z cukierni

27 czerwca 2023

Jagody są prawdziwym skarbem polskich lasów. Warto je jeść, bo są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jagodzianki z przepisu Babci Stasi to rarytas, jakiego nie znajdziesz w cukierniach. Spróbuj koniecznie i ciesz się smakiem tych pysznych bułeczek.

Jagody jedz na zdrowie!

W jagodach znajdziemy takie witaminy jak: B1, C, K i silne przeciwutleniacze. Jagody fantastycznie działają na nasze oczy, wspomagają odchudzanie, chronią jelita i naczynia krwionośne. Te pyszne leśne owoce obniżają też poziom cholesterolu. Okazuje się, że jagody łagodzą jaskrę i zapobiegają jej.

Osoby, które dużo czasu spędzają przed monitorem komputera, powinny włączyć je do swojej diety. Jedzenie jagód poprawia wzrok i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pomagają osobom z chorobami dziąseł, problemami z sercem i skórą. Polecamy przepis na pyszne jagodzianki- to zdrowy deser, cieszmy się jego smakiem.

Polski dorsz groźniejszy niż rekiny w Egipcie. Cena ryby w panierce w Mielnie jest zabójcza

Jak przygotować jagodzianki babci Stasi?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • mąka
  • masło
  • 3 żółtka
  • wanilia
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 50 dag jagód
  • cukier puder

Do garnuszka wlewamy mleko, w drugiej miseczce rozkruszamy drożdże i mieszamy je z cukrem do powstania masy. 4 łyżki mleka przelewamy do drożdży i dodajemy łyżkę mąki pszennej. Rozczyn nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Do pozostałego mleka wkładamy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści.

Do przestudzonego mleka z roztopionym masłem dodajemy ½ szklanki cukru, 3 żółtka, rozczyn i łyżeczkę cukru z wanilią. Wszystko mieszamy i dodajemy przesianą mąkę pszenną. Teraz wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne. Do jagód wsypujemy cukier puder. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na plastry.

Zrób jagodzianki lepsze niż w cukierni

Z ciasta wyjdzie ok. 16 jagodzianek. Do ciasta nakładamy jagody i zawijamy jak pierogi na początku, a potem formujemy kształtne bułeczki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Dopiero wtedy nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jagodzianki smarujemy mlekiem.

Jagodzianki pieczemy ok. 12 minut. Ciepłe jagodzianki smarujemy lukrem. ½ szklanki cukru pudru rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Jagodzianki są pyszne i szybko znikają. Pisaliśmy o domowych jagodziankach. Podawaliśmy przepis na jagodzianki siostry Anastazji.

jagodzianki
YouTube/@Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/ @Kulinarneprzygody

Wlała jogurt do wrzącej wody i przygotowała coś pysznego. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz
Wyżywienie własne czy all inclusive? Poznaj plusy i minusy zanim się zdecydujesz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy