Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jagodzianki - przepis siostry Anastazji. Smakują jak za dawnych lat
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.04.2022 17:46

Jagodzianki - przepis siostry Anastazji. Smakują jak za dawnych lat

Jagodzianki
Canva / peredniankina

Drożdżowe jagodzianki przepisu siostry Anastazji to pomysł na domowe bułeczki słodkie, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Puszyste, wyrośnięte ciasto i pyszne, owocowe nadzienie to pomysł na podwieczorek na słodko lub świetny dodatek do kawy i herbaty. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji. Koniecznie pamiętaj o odstawieniu surowego ciasta w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Jagodzianki to pomysł na słodką niespodziankę dla najbliższych. Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte ciasto w połączeniu z pysznymi jagodami to idealne połączenie. Jagodzianki przygotuj na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły dla Twoich pociech, będą zachwycone.

Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży, dopiero później połącz je z resztą składników. Wyrobione ciasto odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby dobrze urosło. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko musi być ciepłe, ale też nie gorące.

Drożdże połączone z gorącym lub zimnym mlekiem nie urosną, ciasto nie będzie puszyste i może mieć w środku zakalec. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru i udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.

Jeśli szukasz pomysłu na bułeczki do kawy- tu poznasz przepis na cinnamon rolls, czyli pyszne, zawijane bułeczki cynamonowe, rozpływają się w ustach.

Przepis siostry Anastazji na jagodzianki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 110 g miękkiego masła

  • 80 g świeżych drożdży

  • 500 ml mleka

  • 100 g cukru

  • 5 żółtek

  • szczypta soli

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 500 g jagód świeżych lub mrożonych

  • 2-3 łyżki cukru pudru

  • 2 jajka do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem

Dodatkowo:

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji?

Drożdże pokrusz, przełóż do szklanego pojemnika, wsyp 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki, wlej pół szklanki ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj, następnie odstaw w suche i ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły.

Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z cukrem, żółtkami, solą, ciepłym mlekiem i miękkim masłem. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże, wyrób ręcznie. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie jagody przesmaż z cukrem wanilinowym, dodając stopniowo cukier puder do smaku. Nadzienie nie może być ani za słodkie, ani za kwaśne. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, urywaj po kawałku i formuj placuszki.

Na środek każdego placka włóż jagody i sklej ciasto, żeby powstały bułeczki. Każdą jagodziankę przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

Jagody w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/maaram Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z opcją grzania góra- dół, wstaw blachę i piecz bułeczki 10-15 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone i ostudzone jagodzianki udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy