Babcia zawsze dawała ten składnik do zupy z kurek. Nigdy nie jadłem lepszej
Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.
Zupa z kurek jak u babci
Niektórych składników używamy w dzisiejszej kuchni coraz częściej. Inne za to odeszły do lamusa. W kuchniach naszych babć znacznie mocniejszą niż dzisiaj pozycję miała na przykład szałwia .
Specyficzny i goryczkowy aromat zawarty w tych pastelowych listkach doskonale łączy się z grzybami. Nasze babcie dobrze wiedziały, że to świetny dodatek do zupy kurkowej. Nie chodzi tylko o wpływ na smak grzybów , ale także o zbawienny wpływ tego zioła na trawienie .
Zupa kurkowa z szałwią
Podobny przepis na zupę z kurek jak u babci pokazała Pani M na kanale Kuchnia smakowita. Przygotowuje ona zupę na wywarze drobiowym. Można oczywiście użyć także bulionu drobiowego, a także dowolnego rosołu .
Składniki
- 500 g świeżych kurek
- 750 ml bulionu
- 150 ml śmietany
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- Mała garść liści szałwii
- 2 gałązki tymianku
- Sól, pieprz
- Olej, masło
Babcina zupa kurkowa
Cebulę kroimy w kostkę, a kurki siekamy. Do garnka na olej rozgrzany z łyżką masła wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się robić szklista i miękka, także kurki. Dodajemy posiekane liście szałwii i gałązki rozmarynu oraz listki laurowe .
Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem.
Zupę gotujemy na małym ogniu przez 15 minut . Po tym czasie wyławiamy rozmaryn i liście laurowe. Zupę blendujemy na gładki krem. Zabielamy śmietaną lub podajemy z łyżką śmietany lub jogurtu oraz posypane natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem z rosołu i placki z cukinii .