Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i zapiecz z tym sosem. Taki obiad podaję na stół co niedzielę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.07.2024 15:23

Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i zapiecz z tym sosem. Taki obiad podaję na stół co niedzielę

schab do zapiekania
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy

Jak przyrządzić na obiad schab, by nie był kolejną powtórką z klasycznego sznycla? Na przykład w postaci takiej zapiekanki. Takie kotlety, przyrządzone nieco inaczej, z pewnością przypadną wszystkim do gustu.

Schab na obiad inaczej

W zasadzie ten przepis to tradycyjne mięso z ziemniakiem. W tej postaci nabiera jednak nowych walorów. To głównie dzięki nowemu, lepszemu smakowi przyrządzonych inaczej niż zazwyczaj ziemniaków.

W tej prostej zapiekance przyrządzamy wszystko razem. Warto zwrócić uwagę na sposób przyrządzenia ziemniaków. Starte na tarce, upieką się szybko. Można w ten sposób ugotować je pod przykryciem z innych produktów lub przeciwnie – wydobyć na wierzch, by były przypieczone na chrupko.

odciskanie ziemniaków
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Polski "superowoc" podbija narody. Kraje świata nie mogą się nachwalić

Przepis na zapiekankę ze schabu

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Proponowany jest tam do zapieczenia soz z sera, jogurtu i majonezu. Można tu sięgnąć po rozmaite rozwiązania, jak np. beszamel albo nawet pomidory z puszki.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g startej mozzarelli
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • Dowolnie: 1 łyżka musztardy
  • Suszony lub świeży tymianek
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Zapiekanka schabowa, ale inaczej

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach. Zalewamy je w misce zimną wodą. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 centymetra i rozbijamy.

Ziemniaki odcedzamy z durszlaku, jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą. Na dno układamy warstwę z ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy tymiankiem.

Cebulę kroimy w pióra i układamy na warstwie ziemniaków. Całość przykrywamy, miejsce koło miejsca, kotletami ze schabu. Posypujemy je solą i pieprzem.

Do miseczki ścieramy mozzarellę. Mieszamy z jogurtem i przyprawiamy do smaku, dodając opcjonalną łyżkę musztardy. Warstwę sosu wykładamy na schab. Rozsmarowujemy, by zapiekanka pokryta była równomierną warstwą.

Naczynie żaroodporne przykrywamy wilgotnym papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nasz schab inaczej jest gotowy do podania.

Wypróbuj też szybki patent na suszenie grzybów i egzotyczną sałatkę z kaszy bulgur.

zapiekanka ze schabem
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy