Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały
Tradycyjny żurek jest zupą, za którą przepadają Polacy. Też nie potrafię sobie jej odmówić, a tę znakomitą potrawę gotuję z przepisu babci. Seniorka dawała mięso, które sprawiało, że żurek smakował i pięknie pachniał.
Żurek od babci najlepszy
Żurek jest zupą, która kojarzy się z Wielkanocą. Jednak ja gotuję ją też bez okazji, bo uwielbiam ten wyjątkowy smak. Korzystam z przepisu babci, która była prawdziwą mistrzynią w kuchni. Jej żurek nie miał sobie równych.
Tę tradycyjną zupę gotuję na wędzonym boczku i dodaję kawałki białej kiełbasy. Do potrawy trafia też szynka, czosnek i aromatyczne przyprawy. Efekt jest po prostu doskonały. Żurek wychodzi, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji Najlepsze miejsce dla borówki. Latem zbierzesz pełne kosze owocówJak ugotować żurek?
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 4 kawałki białej surowej kiełbasy
- 100 g selera
- pietruszka
- marchewka
- 5 ziemniaków
- 1 butelka żurku
- 5 plastrów szynki wędzonej
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- sól
Do 2 ½ litra zimnej wody włóż wędzony boczek i ponakłuwaną białą kiełbasę. Dodaj seler, pietruszkę, marchew i przyprawy. Gdy woda w garnku zagotuje się, to żurek gotuj 20 minut. Dołóż pokrojone ziemniaki i szynę.
Wsyp roztarty majeranek, posól i gotuj jeszcze 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmij wędzony boczek, kiełbasę, seler, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchew i znów włóż do garnka. Użyj zakwasu bez konserwantów ze sklepu.
Żurek smakuje nie tylko w Wielkanoc
Zupę możesz jeszcze doprawić majerankiem i solą. Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój w plastry. Włóż do garnka, a na końcu dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Żurek jest już gotowy do podania. Smakuje i wyśmienicie i aż prosi się o dokładkę. Zupę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wyborną sałatkę na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na surówkę z kapusty kiszonej, która pasuje do ryby.
Źródło: YouTube/@kuchniapysznosci
Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniapysznosci