Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały
![żurek](https://images.iberion.media/images/1920/zurek_b191e9b944.jpg)
Tradycyjny żurek jest zupą, za którą przepadają Polacy. Też nie potrafię sobie jej odmówić, a tę znakomitą potrawę gotuję z przepisu babci. Seniorka dawała mięso, które sprawiało, że żurek smakował i pięknie pachniał.
Żurek od babci najlepszy
Żurek jest zupą, która kojarzy się z Wielkanocą. Jednak ja gotuję ją też bez okazji, bo uwielbiam ten wyjątkowy smak. Korzystam z przepisu babci, która była prawdziwą mistrzynią w kuchni. Jej żurek nie miał sobie równych.
Tę tradycyjną zupę gotuję na wędzonym boczku i dodaję kawałki białej kiełbasy. Do potrawy trafia też szynka, czosnek i aromatyczne przyprawy. Efekt jest po prostu doskonały. Żurek wychodzi, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![żurek](https://images.iberion.media/images/origin/zurek_7290076d32.jpg)
Jak ugotować żurek?
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku
- 4 kawałki białej surowej kiełbasy
- 100 g selera
- pietruszka
- marchewka
- 5 ziemniaków
- 1 butelka żurku
- 5 plastrów szynki wędzonej
- 3 jajka
- ½ szklanki śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- sól
Do 2 ½ litra zimnej wody włóż wędzony boczek i ponakłuwaną białą kiełbasę. Dodaj seler, pietruszkę, marchew i przyprawy. Gdy woda w garnku zagotuje się, to żurek gotuj 20 minut. Dołóż pokrojone ziemniaki i szynę.
Wsyp roztarty majeranek, posól i gotuj jeszcze 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmij wędzony boczek, kiełbasę, seler, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchew i znów włóż do garnka. Użyj zakwasu bez konserwantów ze sklepu.
Żurek smakuje nie tylko w Wielkanoc
Zupę możesz jeszcze doprawić majerankiem i solą. Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój w plastry. Włóż do garnka, a na końcu dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Żurek jest już gotowy do podania. Smakuje i wyśmienicie i aż prosi się o dokładkę. Zupę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wyborną sałatkę na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na surówkę z kapusty kiszonej, która pasuje do ryby.
![żurek](https://images.iberion.media/images/origin/zurek_63d4cfb706.jpg)
Źródło: YouTube/@kuchniapysznosci
Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniapysznosci
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Ogórki kiszone w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_460464aa0c.jpg)
![obiad z kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_fa25f8137d.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)