Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.02.2024 10:39

Babcia zawsze gotowała żurek na tym mięsie. Wychodził doskonały

żurek
YouTube/@kuchniapysznosci

Tradycyjny żurek jest zupą, za którą przepadają Polacy. Też nie potrafię sobie jej odmówić, a tę znakomitą potrawę gotuję z przepisu babci. Seniorka dawała mięso, które sprawiało, że żurek smakował i pięknie pachniał. 

Żurek od babci najlepszy

Żurek jest zupą, która kojarzy się z Wielkanocą. Jednak ja gotuję ją też bez okazji, bo uwielbiam ten wyjątkowy smak. Korzystam z przepisu babci, która była prawdziwą mistrzynią w kuchni. Jej żurek nie miał sobie równych. 

Tę tradycyjną zupę gotuję na wędzonym boczku i dodaję kawałki białej kiełbasy. Do potrawy trafia też szynka, czosnek i aromatyczne przyprawy. Efekt jest po prostu doskonały. Żurek wychodzi, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

żurek
YouTube/@kuchniapysznosci
Ścieram na tarce selera i jeszcze ten składnik. Po chwili mam surówkę lepszą, niż z restauracji Najlepsze miejsce dla borówki. Latem zbierzesz pełne kosze owoców

Jak ugotować żurek?

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 kawałki białej surowej kiełbasy
  • 100 g selera
  • pietruszka 
  • marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 1 butelka żurku
  • 5 plastrów szynki wędzonej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • sól

Do 2 ½ litra zimnej wody włóż wędzony boczek i ponakłuwaną białą kiełbasę. Dodaj seler, pietruszkę, marchew i przyprawy. Gdy woda w garnku zagotuje się, to żurek gotuj 20 minut. Dołóż pokrojone ziemniaki i szynę.

Wsyp roztarty majeranek, posól i gotuj jeszcze 20 minut do miękkości ziemniaków. Wyjmij wędzony boczek, kiełbasę, seler, marchewkę i pietruszkę. Pokrój marchew i znów włóż do garnka. Użyj zakwasu bez konserwantów ze sklepu. 

Żurek smakuje nie tylko w Wielkanoc

Zupę możesz jeszcze doprawić majerankiem i solą. Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój w plastry. Włóż do garnka, a na końcu dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. 

Żurek jest już gotowy do podania. Smakuje i wyśmienicie i aż prosi się o dokładkę. Zupę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Pisaliśmy o tym, jak przygotować wyborną sałatkę na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na surówkę z kapusty kiszonej, która pasuje do ryby. 

żurek
YouTube/@kuchniapysznosci

Źródło: YouTube/@kuchniapysznosci

Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniapysznosci

Tagi: Zupa Danie Obiad