Smakosze.pl Przepisy Babcina zupa ogórkowa. Do dziś nic nie równa się z jej smakiem, znamy jej sekret
canva/CCat82

Babcina zupa ogórkowa. Do dziś nic nie równa się z jej smakiem, znamy jej sekret

10 września 2022

Zupa ogórkowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Proste i wyjątkowe smaczne danie przyrządzicie, korzystając z babcinych trików. Podsmażenie ogórków na maśle i wykorzystanie domowego bulionu to dwie najistotniejsze czynności. Koniecznie sprawdźcie, jak wpływają na uzyskiwany efekt.

Nasze babcie po przyrządzeniu rosołu, bulion wykorzystywały do zrobienia zupy pomidorówki lub smakowitej ogórkowej. Pyszne kwaśne danie uzyskiwały, dodając do niego podsmażone na maśle ogórki, cebulkę, czosnek, świeże jarzyny oraz koper.

Na koniec często podlewało się zupę ogórkową sokiem z kiszonki i zabielało śmietaną. Dzięki temu była jeszcze bardziej wyrazista w smaku i niezwykle sycąca. Zwłaszcza że podawało się ja z kromką świeżego chleba. Była wyśmienita i wyrazista w smaku.

Przepis na babciną zupę ogórkową

Składniki:

  • 2 litry bulionu np. drobiowego

  • 1 średniej wielkości marchewka

  • 1 nieduża pietruszka

  • 3-4 większe ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 5-6 średnich ogórków kiszonych

  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego

  • 125 ml śmietany 12%

  • około pół szklanki wody z ogórków kiszonych (opcjonalnie)

  • 1-2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować znakomitą zupę ogórkową? Babciny sposób nie ma sobie równych

Cebulę oraz czosnek pozbawimy łupin. Siekamy je starannie. Na dnie dużego garnka z grubszym dnem topimy masło. Wrzucamy cebulę i szklimy ją na niezbyt dużym ogniu. Wrzucamy czosnek i smażymy przez minutę, mieszając, by się nie przypalił.

Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub w talarki. Wrzucamy je do garnka, a po chwili zalewamy całość bulionem. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.

W międzyczasie na patelni podsmażamy starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone. Gdy zmiękną i delikatnie się przyrumienią, przenosimy je do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym zdejmujemy z ognia i zabielamy danie zahartowaną śmietaną.

Wsypujemy koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Próbujemy. Jeśli uznamy, że zupa ogórkowa, jest mało kwaśna, wlewamy trochę soku z kiszonki. Kontynuujemy do czasu, aż smak przypadnie nam do gustu. Podajemy na ciepło z kromką chleba. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite zupy. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na pełen smaku krem z pora z nutą cytryny. Być może tez spodoba wam się nietuzinkowy przysmak z czerwonej kapusty .

Babcina zupa ogórkowa jest wyśmienita
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy