Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.09.2022 19:54

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10
Pawel Wodzynski/East News, canva/Mykola Lunov

Kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler zachwycają pełnym smakiem i soczystością. Znana restauratorka łączy mięso wieprzowe z wołowym, a do kotletów dodaje cebulę zeszkloną na maśle. Jak zrobić najlepsze kotlety mielone?

Sekretem doskonałych kotletów mielonych jest mięso. Magda Gessler nie kupuje gotowego mięsa mielonego. Wybiera najwyższej jakości mięso wieprzowe, np. łopatkę lub szynkę oraz wołowe, np. łatę lub antrykot i mieli je samodzielnie. Połączenie wieprzowiny z wołowiną to strzał w 10.

Mięso po zmieleniu należy przełożyć do miski, wlać odrobinę wody i wyrabiać bez żadnych dodatków. Podczas wyrabiania dobrze spulchnimy wołowinę i wieprzowinę, przez co kotlety będą delikatne i soczyste. Dopiero po wyrobieniu mięsa z wodą dodajemy resztę składników.

Magda Gessler do kotletów mielonych dodaje również cebulę przesmażoną na maśle. Zeszklona cebula smakuje o wiele lepiej niż surowa, jest delikatniejsza i doda kotletom doskonałego aromatu. Kotlety według przepisu Magdy Gessler to absolutny hit.

Kotlety mielone przepisu Magdy Gessler, są soczyste i pełne smaku

Składniki:

  • 600 g łopatki lub szynki wieprzowej

  • 400 g wołowiny, np. łaty, mostka, antrykotu

  • 2 jajka

  • 2 cebule

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • płaska łyżka majeranku

  • łyżeczka soli, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • olej lub masło klarowane do smażenia kotletów

  • bułka tarta do panierowania

Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Kluczowe jest mięso i podsmażona na maśle cebula

Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa, następnie przełóż do większej miski, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj przez kilka minut, odstaw. Kajzerkę namocz w mleku, cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, odstaw do przestygnięcia.

Do mięsa wbij jajka, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone podaj z ziemniaczanym puree i surówką. Gorąco polecam domową mizerię, młodą kapustę zasmażaną i buraki z chrzanem, smacznego.

Kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se