Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10
Kotlety mielone według przepisu Magdy Gessler zachwycają pełnym smakiem i soczystością. Znana restauratorka łączy mięso wieprzowe z wołowym, a do kotletów dodaje cebulę zeszkloną na maśle. Jak zrobić najlepsze kotlety mielone?
Sekretem doskonałych kotletów mielonych jest mięso. Magda Gessler nie kupuje gotowego mięsa mielonego. Wybiera najwyższej jakości mięso wieprzowe, np. łopatkę lub szynkę oraz wołowe, np. łatę lub antrykot i mieli je samodzielnie. Połączenie wieprzowiny z wołowiną to strzał w 10.
Mięso po zmieleniu należy przełożyć do miski, wlać odrobinę wody i wyrabiać bez żadnych dodatków. Podczas wyrabiania dobrze spulchnimy wołowinę i wieprzowinę, przez co kotlety będą delikatne i soczyste. Dopiero po wyrobieniu mięsa z wodą dodajemy resztę składników.
Magda Gessler do kotletów mielonych dodaje również cebulę przesmażoną na maśle. Zeszklona cebula smakuje o wiele lepiej niż surowa, jest delikatniejsza i doda kotletom doskonałego aromatu. Kotlety według przepisu Magdy Gessler to absolutny hit.
Kotlety mielone przepisu Magdy Gessler, są soczyste i pełne smaku
Składniki:
600 g łopatki lub szynki wieprzowej
400 g wołowiny, np. łaty, mostka, antrykotu
2 jajka
2 cebule
czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia bułki
płaska łyżka majeranku
łyżeczka soli, pieprz
2 łyżki masła
olej lub masło klarowane do smażenia kotletów
bułka tarta do panierowania
Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Kluczowe jest mięso i podsmażona na maśle cebula
Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa, następnie przełóż do większej miski, wlej odrobinę zimnej wody i wyrabiaj przez kilka minut, odstaw. Kajzerkę namocz w mleku, cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, odstaw do przestygnięcia.
Do mięsa wbij jajka, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone podaj z ziemniaczanym puree i surówką. Gorąco polecam domową mizerię, młodą kapustę zasmażaną i buraki z chrzanem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Źródło: beszamel.se