Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
canva/arfo

Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie

2 sierpnia 2022

Macie ochotę na duszone żeberka? Babciny przepis pomoże wam przygotować doskonałe danie. Mięso będzie miękkie i soczyste, a przy tym bez problemu zdejmiecie je z kości. Wszystko dzięki długiemu gotowaniu pod przykryciem i na wolnym ogniu. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.

Duszone żeberka skuszą niejednego smakosza. Powolne gotowanie mięsa z odrobiną płynu sprawia, że wychodzi niesamowicie soczyste i delikatne. Danie nie sprawia trudności podczas jedzenia i obłędnie smakuje. Dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.

Przepis na wyśmienite duszone żeberka

Składniki:

  • 1 kg żeberek

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3-4 szklanki wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować smaczne duszone żeberka? Babciny przepis nie ma sobie równych

Żeberka oczyszczamy. Oprószamy je solą oraz pieprzem. W większej misce łączymy mąkę z papryką i chilli, po czym obtaczamy w nich mięso. W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy obtoczone w przyprawach żeberka przez około 8 minut.

W tym czasie raz je przewracamy. Mięso przenosimy na talerz. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupin. Siekamy je. Dusimy je w garnku, w którym rumieniliśmy żeberka — cebulę do zeszklenia, czosnek przez chwilę, wrzucając go dopiero pod koniec smażenia cebuli.

Do warzyw przenosimy podsmażone żeberka. Wlewamy sos sojowy oraz gorącą wodę w ilości wystarczającej do zakrycia składników. Garnek przykrywamy i doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy potrawę przez 90 do 120 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i z łatwością odchodzić od kości. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na dodatki do duszonych żeberek. Warto podać je z surówką z kapusty pekińskiej czy prostą kombinacją selera, marchewki i jabłka . Koniecznie zaserwujecie też ziemniaki z wody. Będzie pysznie.

Duszone żeberka są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy