Smakosze.pl Przepisy Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
canva/rlat, Getty Images

Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata

7 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych.

Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami , ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.

Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera , rozpływają się w ustach.

Przepis na sznycelki drobiowe

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g filecików drobiowych

  • sól, pieprz

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego

Składniki na panierkę:

  • szklanka płatków kukurydzianych

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka suszonego oregano

  • 1,5 łyżki mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Jak zrobić delikatne sznycelki drobiowe?

Filety umyj, oczyść i pokrój, następnie każdy kawałek mięsa oprósz solą, pieprzem i przełóż do miski, wlej jogurt, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj panierkę: płatki kukurydziane zmiel w blenderze lub pokrusz np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków, wsyp do miski, następnie dodaj resztę składników na panierkę i dokładnie wymieszaj.

Każdy kawałek mięsa obtocz dokładnie w przygotowanej panierce i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: miodipieprz.blogspot.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy