Obłędne placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Choć placki ziemniaczane są smaczne, zazwyczaj wymagają długich przygotowań. Ścieranie ziemniaków nie należy niestety do prostych i lekkich czynności. Posiadając mocny blender, możemy jednak ułatwić sobie zadanie. Koniecznie sprawdźcie nasza nową recepturę — będziecie zachwyceni.
Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już patent z dodaniem kaszy manny czy śmietany. Tym razem mamy dla was niezawodny sposób, dzięki któremu zrobienie rarytasu nie będzie aż tak męczące. Dobry blender czasami wystarczy, by praca przebiegała o wiele sprawniej.
Przepis na znakomite placki ziemniaczane bez ścierania ziemniaków
Składniki:
500 g mączystych ziemniaków
pół średniej cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy j i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem — pomijamy jedynie mycie. Bulwy umieszczamy w blenderze i starannie rozdrabniamy.
Najlepiej zrobić to partiami, a przy pierwszej z nich dodać nieco wody, by proces przebiegał sprawniej. Gdy ziemniaki już będą w formie purée, dodajemy cebulę i czosnek i łączymy je ze sobą, miksując aż do uzyskania jednolitej masy.
Całość przenosimy na sito z gazą i starannie usuwamy wodę. Miąższ umieszczamy w czystej misce. Wbijamy jajo, wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Składniki starannie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Wykładamy po dwie łyżki powstałej masy, formując niezbyt duże i nie za grube placki. Smażymy je do zrumienienia z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z gęstą śmietaną. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Ryzhkov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie
Źródło: porady.interia