Musztardowe kotlety z piersi kurczaka. Przepyszny obiad
Kotlety z kurczaka dość często goszczą na naszych talerzach. Delikatne drobiowe mięso będzie niezwykle soczyste i aromatyczne, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy musztardę. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie spróbujcie.
Kotlety z kurczaka są delikatną i smaczną alternatywą dla panierowanych schabowych. Jeśli próbowaliście już rarytasu przygotowywanego z majonezem i serem, nasza dzisiejsza propozycja z dodatkiem musztardy również powinna was zainteresować. Lekkie i soczyste mięso będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Spróbujecie?
Przepis na doskonałe filety z kurczaka w panierce
Składniki:
250 g filetu z kurczaka
1 jajo
1 łyżeczka ulubionej musztardy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Delikatnie rozbijamy kawałki gładką stroną tłuczka. Do większej miski wbijamy jajo. Wsypujemy mąkę i przyprawy. Mieszamy całość z musztardą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W mieszance zanurzamy kotlety z kurczaka i wstawiamy je do lodówki na dobę. Przed smażeniem doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej i obtaczamy je w bułce tartej.
Podgrzewamy je na średnim ogniu, uprzednio dobrze rozgrzewając olej. Gdy kotlety będą zrumienione z obu stron, zdejmujemy je z patelni, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: jeśli lubicie ostrzejsze dania, wybierzcie odpowiednią musztardę. Sprawdzi się rosyjska, sarepska lub dijon.
Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
Sycące flaczki z dodatkiem boczku. Kultowa potrawa w nowej odsłonie
Źródło: gotujmy