Smakosze.pl Przepisy Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu to prawdziwy hit
canva/MarynaVoronova

Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu to prawdziwy hit

7 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co dziś na obiad? A może bajecznie prosty schab w plastrach? Pierzynka z cebuli i majonezu nadaje mu cudownej delikatności i niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowane mięso najlepiej podaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, a także dużą porcją surówki.

Schab najczęściej zamieniamy na kotlety lub pieczemy w całości. Dziś proponujemy wam połączenie obu przepisów. Sięgniemy bowiem po plastry schabu, ale zamiast je smażyć, zapieczemy je pod pyszną pierzynką. Dzięki warstwie cebuli, żółtego sera i majonezu nie wyschną, lecz nabiorą niezwykłego smaku.

Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu nadaje cudownej delikatności

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • sól, pieprz

  • 2 cebule

  • olej

  • 4 łyżeczki keczupu

  • 8 plastrów żółtego sera

  • 4 łyżki majonezu

Przygotowanie pieczonego schabu w plastrach

Plastry schabu przykryj kawałkiem folii spożywczej lub włóż je do foliowego woreczka i rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.

Cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. Zeszkli je na patelni z olejem, wystudź, by nie były gorące.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry schabu. Każdy posmaruj łyżeczką keczupu, przykryj warstwą cebuli i 2 plasterkami sera. Posmaruj majonezem.

Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz mięso pół godziny bez przykrycia. Potem naczynie przykryj i piecz jeszcze pół godziny.

Jeśli szukasz innych przepisów na schab, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na soczysty, pieczony schab , a także na schab duszony w keczupie i śmietanie .

schab zapiekany
schab zapiekany

Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Sprint Cooking na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy