Sprytny patent na wyjątkowo soczysty pieczony schab
Mięso pieczone w rękawie jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na obiad. Zamarynowany z dodatkiem octu balsamicznego schab sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystym obiedzie jak i jako element kanapek. Aromatyczny płyn nada mięsu kruchości i sprawi, że będzie wyjątkowo soczyste.
Sposobów na pieczenie schabu zdradzaliśmy już kilka. Wystarczy wspomnieć schab w mlecznej marynacie czy idealny na kanapki schab pieczony. Tym razem na tapet bierzemy wyjątkowo aromatyczną marynatę z dodatkiem octu balsamicznego. Kwaskowy płyn sprawi, że pieczyste zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Przepis na soczysty schab marynowany
Składniki:
1,5-2 kg schabu
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki wody
4 łyżki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
W misce łączymy olej, ocet balsamiczny i wodę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, obie papryki, sól oraz pieprz. Całość starannie mieszamy.
Mięso oczyszczamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Obkładamy je liśćmi laurowymi, obwiązujemy sznurkiem, formując zwarty blok, a następnie wstawiamy je do lodówki na całą dobę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i zawiązujemy go. Pieczemy przez mniej więcej godzinę. Pod koniec możemy rozciąć worek i delikatnie zrumienić wierzch schabu.
Mięso podajemy na ciepło lub na zimno. Będzie smaczne zarówno jako zimna przystawka jak i element obiadu serwowany z ziemniakami i surówką.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: gotujmy