Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna
Surówki są zdrowym elementem każdego obiadu. Bazująca na sałacie i marchewce surówka kopenhaska doprawiona lekkim sosem jogurtowo-musztardowym urozmaici wasz posiłek. Spróbujcie jej koniecznie.
Surówka kopenhaska jest pyszną kompozycją, która łączy w sobie słodkie marchewki, wyrazistą cebulę i kwaśne ogórki. Warzywom towarzyszy pyszny sos na bazie jogurtu i musztardy, a dodatek świeżej natki pietruszki i szczypiorku dopełnia smaku.
Przepis na doskonałą surówkę kopenhaską
Składniki:
3 średnie marchewki
nieduża sałata lodowa
1 mała cebula
4 ogórki konserwowe
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki musztardy stołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Sałatę szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Marchewki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Przenosimy je do naczynia z sałatą.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Także dodajemy ją do miski. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z pozostałymi warzywami. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy i mieszamy z surówką.
Jogurt grecki, musztardę sól i pieprz łączymy ze sobą w szklance. Sosem polewamy surówkę. Doprawiamy, jeśli tego wymaga. Podajemy do obiadu.
Wskazówka: Zastępując jogurt grecki gęstym nabiałem sojowym, przygotujemy surówkę odpowiednią dla wegan.
Po inne przepisy na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi smaczny pomysł na przyrządzenie dodatku obiadowego z pora, a także sposób na wyrazistą surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Miyuki-3
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: przepisyjoli