Smakosze.pl Przepisy Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka
canva/Yana Gayvoronskaya

Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie sposobów na odmienienie mielonych, mamy pewien pomysł. Przygotujcie kotlety mielone bez bułki tartej i jajka. Wyjdą bajecznie puszyste, a wy zużyjecie nieco mniej składników. To taka propozycja na nieco oszczędniejszą wersję tradycyjnych kotletów.

Klasyczne kotlety mielone oprócz mięsa zawierają też bułkę i jajko. Dzięki tym dodatkom masa staje się pulchniejsza i bardziej zwarta. Jak się jednak okazuje, można pominąć te składniki, a dodać trochę mąki i wody, które dobrze je zastąpią.

Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij i lekko zrumień na smalcu. Wystudź, dodaj ją do mielonego mięsa.

Do mielonego mięsa wsyp też mąkę, dodaj zimną wodę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp majeranek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Możesz je delikatnie obtoczyć w mące, ale nie musisz.

Na patelni rozgrzej smalec, kładź na niej kotlety i smaż je po ok. 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i rumiane.

Jeśli szukasz innych receptur na mielone kotlety, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z żółtym serem , a także na mielone z dodatkiem śmietany .

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaszerokootwarta.blogspot, doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy