Wydrąż bułkę i zapiecz w niej jajka. To teraz śniadaniowy hit
Jajka i bułka zawsze smakują na śniadanie. Jednak teraz te dwa produkty wykorzystaj w wyjątkowy sposób w kuchni. Bułkę wydrąż i zapiecz w niej jajka. Wyjdzie śniadanie, które już stało się hitem.
Jajka zapiekane w bułce najlepsze na śniadanie
Czy pamiętasz o jedzeniu śniadania? Ten pierwszy posiłek w ciągu dnia zapewnia nam energię na wiele godzin, daje siłę do nauki i pracy. Śniadanie powinno dostarczać też smaku, dlatego warto przyrządzić coś pysznego. Dobrym wyborem będą jajka i pieczywo. Polecamy przepis na jajka zapiekane w bułce.
Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie nawet laik w kuchni. Wystarczy wydrążyć bułkę i zapiec w niej jajka. Do tego kiełbasa, ale możesz zastąpić ją apetycznym boczkiem. Ser żółty i szczypiorek będą też znakomitym uzupełnieniem takiego śniadania. Poniżej znajdziesz przepis na jajka zapiekane w bułce.
Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znaćJak zrobić jajka zapiekane w bułce?
Składniki:
- 2 jajka
- 2 duże bułki
- 2 plastry kiełbasy lub boczku
- 2 plastry sera żółtego
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Przygotowanie śniadania zacznij od przekrojenia i wydrążenia bułek. Rozsmaruj w nich masło, ułóż kiełbasę lub boczek i dodaj ser żółty. Teraz pora na wbicie jajka. Możesz wcześniej wbić jajko do szklanki, żeby ułatwić cały proces, a potem przełożyć jajko do bułki.
Danie dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Po upływie tego czasie jajka zapiekane w bułce będą gotowe do podania. Jajka będą ścięte, ale jeśli chcesz, by żółtka były lekko płynne, to zapiekaj bułki trochę krócej, czyli 15 minut. Po wyjęciu z pieca, posyp ulubioną zieleniną – szczypiorkiem, kolendrą lub koperkiem.
Jajka zapiekane w bułce smakują i sycą
Danie jest bardzo smaczne i pożywne. Stanowi alternatywę dla popularnych jajek gotowanych na miękko. Ten sposób przyrządzenia śniadanie jest też nieskomplikowany Danie praktycznie robi się samo. Czasu wymaga tylko zapiekanie w piekarniku.
Warto czekać na takie śniadanie, bo dostarczy nam smaku, energii i da siłę do działania. Polecamy przepis, który jest prosty i już stał się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kolację z kapustą w roli głównej. Radziliśmy, jak upiec wiosenne ciasto z rabarbarem.
Źródło: smaker.pl