Smakosze.pl Przepisy Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką
canva/pixelshot

Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką

5 listopada 2021

Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna.

Do surówki według przepisu dodajemy majonezu , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z winogronem

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej

  • 250 g jasnych winogron, najlepiej bezpestkowych

  • po 2 duże łyżki jogurtu naturalnego i majonezu

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Solimy ją i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, by zmiękła. Winogrona opłukujemy, zdejmujemy z gałązek i przecinamy na połówki.

Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Sos wlewamy do kapusty i łączymy. Dodajemy winogrona i natkę pietruszki. Mieszamy, aż do połączenia. Surówkę wkładamy do lodówki.

Podajemy ją schłodzoną. Doskonale smakuje jako dodatek do kotleta schabowego . Sprawdzi się też jako towarzystwo dla bitek wołowych w sosie własnym . Smacznego.

Kapusta czerwona w misce
Dodaj do kapusty winogron, a smak cię zachwyci

Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy