Bajecznie pyszna surówka z czerwonej kapusty i składnikiem niespodzianką
Czerwona kapusta nie jest najpopularniejszym warzywem w kuchni polskiej. Zwykle wykorzystuje się ją do przyrządzenia obiadowej surówki z marchewką czy zasmaża. Proponujemy nieco inaczej przygotować to warzywo i sięgnąć po winogrona. Ten zaskakujący dodatek sprawi, że będzie delikatnie słodka i pyszna.
Do surówki według przepisu dodajemy majonezu , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zamienić go na zdrowy olej np. lniany lub lżejszą albo wegańską wersję popularnego sosu jajecznego. Dodajcie grzanek lub orzechów włoskich, a surówka będzie mogła stanowić samodzielną przystawkę.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z winogronem
Składniki:
-
1/2 główki kapusty czerwonej
-
250 g jasnych winogron, najlepiej bezpestkowych
-
po 2 duże łyżki jogurtu naturalnego i majonezu
-
1 płaska łyżeczka soli
-
pieprz w ilości do smaku
-
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżka soku z cytryny
-
posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Solimy ją i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy, by zmiękła. Winogrona opłukujemy, zdejmujemy z gałązek i przecinamy na połówki.
Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Sos wlewamy do kapusty i łączymy. Dodajemy winogrona i natkę pietruszki. Mieszamy, aż do połączenia. Surówkę wkładamy do lodówki.
Podajemy ją schłodzoną. Doskonale smakuje jako dodatek do kotleta schabowego . Sprawdzi się też jako towarzystwo dla bitek wołowych w sosie własnym . Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnefantazjemarioli