Smakosze.pl
Schabowe w panierce

canva/gkrphoto

Kotlety schabowe w obłędnej panierce z płatków owsianych

9 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.

Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schabowe w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości

  • 1 jajko

  • płatki owsiane górskie

  • mąka pszenna

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 4 równe plastry. Następnie rozbijamy je na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka. Oprószamy solą i pieprzem.

Zupa serowa

Bajecznie prosty przepis na zupę serową

CZYTAJ DALEJ

Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy je widelcem. W kolejnych dwóch naczyniach umieszczamy osobno mąkę i płatki owsiane. Mięso obtaczamy w mące, jajku i na koniec w płatkach.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.

Do takich schabowych idealnie sprawdzi się kapusta zasmażana. Polecamy przepis, z którym przyrządzicie jej aromatyczną wersję doprawioną kminkiem. Wypróbujcie również bezmięsną alternatywę schabowych — steki z kalafiora.

Płatki owsiane w słoiczku

Płatki owsiane w słoiczku

Źródło zdjęcia: canva/vimart

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >
Biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Czytaj więcej >