Kotlety schabowe w obłędnej panierce z płatków owsianych
Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.
Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na schabowe w panierce z płatków owsianych
Składniki:
600 g schabu bez kości
1 jajko
płatki owsiane górskie
mąka pszenna
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 4 równe plastry. Następnie rozbijamy je na cienkie kotlety przy pomocy tłuczka. Oprószamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy je widelcem. W kolejnych dwóch naczyniach umieszczamy osobno mąkę i płatki owsiane. Mięso obtaczamy w mące, jajku i na koniec w płatkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy z surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.
Do takich schabowych idealnie sprawdzi się kapusta zasmażana. Polecamy przepis, z którym przyrządzicie jej aromatyczną wersję doprawioną kminkiem. Wypróbujcie również bezmięsną alternatywę schabowych — steki z kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/vimart
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku