Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe
canva/arfo

Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.

Przepis na soczyste bitki wieprzowe Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny najlepiej schabu lub szynki

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 600 ml wywaru warzywnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy na cztery plastry. Rozbijamy ją tłuczkiem na bitki grubości około pół centymetra. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Bitki odkładamy na talerz. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rumiano na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.

Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i wlewamy wywar. W płynie zanurzamy podsmażone wcześniej mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, czyli przez 30-35 minut.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pozostałą po panierowaniu kotletów mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy na patelnię. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką lub warzywami z wody.

Do sosu pasować również będą duszone pieczarki. Możemy je obsmażyć razem z cebulką lub osobno i wrzucić tuż przed dodaniem zasmażki. Warto włączyć je do tego dania — mają szereg wartości odżywczych.

Bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram