Idealny niedzielny obiad - soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym
Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.
Przepis na soczyste bitki wieprzowe Jakuba Kuronia
Składniki:
600 g wieprzowiny najlepiej schabu lub szynki
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki pszennej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
600 ml wywaru warzywnego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Wieprzowinę kroimy na cztery plastry. Rozbijamy ją tłuczkiem na bitki grubości około pół centymetra. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Bitki odkładamy na talerz. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rumiano na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i wlewamy wywar. W płynie zanurzamy podsmażone wcześniej mięso i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości mięsa, czyli przez 30-35 minut.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pozostałą po panierowaniu kotletów mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy na patelnię. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką lub warzywami z wody.
Do sosu pasować również będą duszone pieczarki. Możemy je obsmażyć razem z cebulką lub osobno i wrzucić tuż przed dodaniem zasmażki. Warto włączyć je do tego dania — mają szereg wartości odżywczych.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron