Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę
Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.
Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie.
Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.
Jak zrobić paluchy z ciasta do pizzy?
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta do pizzy
-
5-6 łyżek oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego czosnku
-
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
-
2 łyżki startego parmezanu
-
ulubione dodatki, np. ok. 40 plasterków pepperoni, opakowanie pomidorków koktajlowych
Przygotowanie drożdżowych paluchów
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Drewniane patyczki do szaszłyków włóż do zimnej wody i pozostaw w niej na 30 minut.
Ciasto do pizzy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, pokrój w cienkie paski. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i przyprawą włoską.
Na drewniane szpadki nadziewaj co 2-3 cm po kilka złożonych na cztery plastrów pepperoni lub pomidorków koktajlowych.
Patyczki do szaszłyków owijaj paskami ciasta tak, by omijać pepperoni lub pomidorki. Ciasto dociśnij do patyczków, a potem posmaruj oliwą i posyp parmezanem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej szaszłyki, piecz ok. 12 minut. Podawaj z ulubionym sosem do pizzy, np. czosnkowym, pomidorowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przekąski, np. na zapiekane pieczark i, a także na grzanki czosnkowe .
Źródło zdjęcia: canva/Mallivan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy sposób rozbijania jajek. Nie ma skuteczniejszego i łatwiejszego
-
Bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem jest marynata
Źródło: gotowanie.onet