Smakosze.pl

canva/Langan

Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut.

Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie.

W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.

Przepis na proste i błyskawiczne grzanki z grilla

Składniki:

  • kilka kromek świeżego pieczywa

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g masła miękkiego

  • świeża pietruszka

  • sól

  • pieprz

  • wybrane suszone zioła

Zacznij od pokrojenia pieczywa na równe kromki. W taki sposób będziesz mieć pewność, że po wyłożeniu każda upiecze się w takim samym stopniu. Masło wyciągnij z lodówki przed gotowaniem, aby stało się miękkie.

Czosnek obierz ze skórki, a następnie przeciśnij każdy ząbek przez praskę. Pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, oderwij grubsze gałązki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do masła wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Wymieszaj.

Każdą kromkę posmaruj grubą warstwą masła. Zawiń je w folię aluminiową i wyłóż w równych odstępach na ruszt. Piecz kilka minut z każdej strony, po czym wykładaj. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście  z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.

Grill

Źródło zdjęcia: canva/165106, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis własny

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]