Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę
Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut.
Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie.
W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.
Przepis na proste i błyskawiczne grzanki z grilla
Składniki:
kilka kromek świeżego pieczywa
3 ząbki czosnku
100 g masła miękkiego
świeża pietruszka
sól
pieprz
wybrane suszone zioła
Zacznij od pokrojenia pieczywa na równe kromki. W taki sposób będziesz mieć pewność, że po wyłożeniu każda upiecze się w takim samym stopniu. Masło wyciągnij z lodówki przed gotowaniem, aby stało się miękkie.
Czosnek obierz ze skórki, a następnie przeciśnij każdy ząbek przez praskę. Pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, oderwij grubsze gałązki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do masła wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Wymieszaj.
Każdą kromkę posmaruj grubą warstwą masła. Zawiń je w folię aluminiową i wyłóż w równych odstępach na ruszt. Piecz kilka minut z każdej strony, po czym wykładaj. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/165106, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: przepis własny