Smakosze.pl
Grzanki z grilla

canva/Langan

Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę

1 Maja 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut.

Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie.

Kiwi

Czy skórka od kiwi jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.

Przepis na proste i błyskawiczne grzanki z grilla

Składniki:

  • kilka kromek świeżego pieczywa

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g masła miękkiego

  • świeża pietruszka

  • sól

  • pieprz

  • wybrane suszone zioła

Zacznij od pokrojenia pieczywa na równe kromki. W taki sposób będziesz mieć pewność, że po wyłożeniu każda upiecze się w takim samym stopniu. Masło wyciągnij z lodówki przed gotowaniem, aby stało się miękkie.

Czosnek obierz ze skórki, a następnie przeciśnij każdy ząbek przez praskę. Pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, oderwij grubsze gałązki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do masła wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Wymieszaj.

Każdą kromkę posmaruj grubą warstwą masła. Zawiń je w folię aluminiową i wyłóż w równych odstępach na ruszt. Piecz kilka minut z każdej strony, po czym wykładaj. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.

Grill

Źródło zdjęcia: canva/165106, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis własny

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >