Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę
![Grzanki z grilla](https://images.iberion.media/images/1920/7ebt_Lq08_Ahq_Eu_LW_1_V_Jss9t_Projekt_bez_tytulu_2022_04_29_T163414_457_859aca09f6.png)
Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut.
Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie.
W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.
Przepis na proste i błyskawiczne grzanki z grilla
Składniki:
kilka kromek świeżego pieczywa
3 ząbki czosnku
100 g masła miękkiego
świeża pietruszka
sól
pieprz
wybrane suszone zioła
Zacznij od pokrojenia pieczywa na równe kromki. W taki sposób będziesz mieć pewność, że po wyłożeniu każda upiecze się w takim samym stopniu. Masło wyciągnij z lodówki przed gotowaniem, aby stało się miękkie.
Czosnek obierz ze skórki, a następnie przeciśnij każdy ząbek przez praskę. Pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, oderwij grubsze gałązki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do masła wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Wymieszaj.
Każdą kromkę posmaruj grubą warstwą masła. Zawiń je w folię aluminiową i wyłóż w równych odstępach na ruszt. Piecz kilka minut z każdej strony, po czym wykładaj. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.
![Grill](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3yK0W5kRIn03nEN96A29KR/1cd61faffa00eec599f0d1237e5230d8/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-29T164143.672.png)
Źródło zdjęcia: canva/165106, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Garść wartościowych porad
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: przepis własny
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Wyspy Kanaryjskie](https://images.iberion.media/images/origin/wyspy_kanaryjskie_af28f2a195.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek na DK 81](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_na_DK_81_3e3c709e79.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Kasprzyk, Iwona Pavlović](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Kasprzyk_Iwona_Pavlovic_be78aa4494.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)