Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę
Adam Moskal
Adam Moskal 01.05.2022 21:56

Najprostsza przekąska z grilla, czyli czosnkowe grzanki. Idealne na majówkę

Grzanki z grilla
canva/Langan

Choć z grillem najczęściej kojarzą się najróżniejsze mięsa, na ruszt można wykładać znacznie więcej smakołyków. Jednym z nich są grzanki czosnkowe, które dzięki dużej ilości masła i ziół smakują obłędnie. Wystarczy posmarować pieczywo czosnkowym masłem i zgrillować je, co łącznie zajmuje jedynie 15 minut.

Długi weekend majowy jest doskonałą okazją do odpalenia grilla i usmażenia na nim samych pyszności. Do mięsnej uczty warto dołożyć także dużo warzyw oraz innych dodatków, aby urozmaicić sobie nieco całe doświadczenie.

W przypadku grillowania grzanek należy bardzo uważnie kontrolować temperaturę. Pieczywo bardzo łatwo można przypalić nad rozżarzonym węglem, dlatego lepiej stosować aluminiowe tacki, aby zminimalizować to ryzyko.

Przepis na proste i błyskawiczne grzanki z grilla

Składniki:

  • kilka kromek świeżego pieczywa

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g masła miękkiego

  • świeża pietruszka

  • sól

  • pieprz

  • wybrane suszone zioła

Zacznij od pokrojenia pieczywa na równe kromki. W taki sposób będziesz mieć pewność, że po wyłożeniu każda upiecze się w takim samym stopniu. Masło wyciągnij z lodówki przed gotowaniem, aby stało się miękkie.

Czosnek obierz ze skórki, a następnie przeciśnij każdy ząbek przez praskę. Pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, oderwij grubsze gałązki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do masła wraz z czosnkiem, solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Wymieszaj.

Każdą kromkę posmaruj grubą warstwą masła. Zawiń je w folię aluminiową i wyłóż w równych odstępach na ruszt. Piecz kilka minut z każdej strony, po czym wykładaj. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić babcine kotlety mielone z kapustą.

Grill

Źródło zdjęcia: canva/165106, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepis własny

Tagi: Czosnek