Obłędne pieczarki z piekarnika. Pyszna i prosta przekąska
Oto aromatyczna, pyszna i prosta przekąska, która skusi każdego. Sprawdźcie, jak zrobić obłędne pieczarki z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Potem pozostanie czekać kwadrans, aż się upieką. Takie minidanie możecie podać nawet na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu w gronie znajomych.
Pieczarki to bardzo smaczne i aromatyczne grzyby, po które możemy sięgać przez cały rok. Są dostępne w każdym supermarkecie i po bardzo przystępnej cenie. A na dodatek można je przyrządzić na wiele sposobów.
Chyba najpopularniejsze są pieczarki duszone z cebulą w śmietanie. Jednak grzyby te można też dodać do zupy, zapiekanki, mięs duszonych i pieczonych. Świetnie także nadają się do nadziewania i zapiekania. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na taką właśnie potrawę.
Przepis na zapiekane pieczarki
Składniki:
ok. 50 dag pieczarek o dużych kapeluszach
1 cebula
olej
5-6 suszonych kapeluszy grzybów leśnych
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie pieczarek z piekarnika
Pieczarki opłucz, osusz. Z każdej oberwij ogonek. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na 2-3 łyżkach oleju.
Suszone grzyby rozdrobnij na proszek przy pomocy blendera lub w młynku do kawy. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Ogonki pieczarek posiekaj. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, natką pietruszki i sproszkowanymi grzybami. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kapelusze pieczarek, posmaruj je olejem, napełnij farszem.
Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz całość 15-20 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczarki w chrupiącej panierce, a także na pieczarki z grilla.
Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: olgasmile