Banalny przepis na pyszną i szybką szarlotkę. Mnóstwo jabłkowego musu i chrupiące ciasto zachwycają
Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie?
Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.
Przepis na szybką szarlotkę ze świeżym musem jabłkowym
Składniki na kruche ciasto:
-
300 g mąki pszennej
-
50 g cukru
-
250 g masła
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 średnie jajo
-
szczypta soli
Składniki na masę owocową:
-
1,5 kg jabłek, najlepiej papierówek
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
3/4 łyżeczki cynamonu
-
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Szybka szarlotka zachwyci gości. Z naszą instrukcją zrobicie ją bez trudu
Do zrobienia deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 24 cm x 24 cm lub tortownica o podobnej powierzchni.
Przygotowanie kruchego ciasta i jabłek
Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, wbijamy wyjęte z lodówki jajo. Solimy, a następnie dodajemy zimne pokrojone masło i sprawnie zagniatamy.
Formujemy lekko spłaszczoną kulę i przykrywamy miskę. Umieszczamy ją w lodówce do czasu, aż przygotujemy owoce. Jabłka myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.
Łączymy je z cukrem i podgrzewamy, aż zmiękną i odparują. Dodajemy cynamon i studzimy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, jeśli masa jest wodnista. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie szybkiej szarlotki do pieczenia
Połowę ciasta z lodówki zużywamy do przykrycia dna formy. Na spodzie układamy mus jabłkowy, a jego wierzch przykrywamy drugą częścią kruchego. Możemy je rozwałkować, rwać w dłoniach na kawałki, które razem zlepimy lub zetrzeć na tarce. Szybką szarotkę pieczemy przez 50-60 minut przy ustawieniach grzania góra-dół.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowite desery. Szczególnie polecamy smakowitą szarlotkę z porzeczkami zamiast jabłek i lekką wegańską bezą. Być może spodoba wam się też prosty patent na obłędnie czekoladowe brownie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
-
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem