Baranek z ciasta na Wielkanoc. Nie musisz iść po niego do sklepu, receptura jest dziecinnie prosta
Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.
Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka , a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?
Przepis na baranki z wiórkami kokosowymi i mango
Z podanych proporcji powstaną dwa baranki. Pieczemy je w formach o pojemności 1 litra.
Składniki:
-
4 jaja
-
250 g miękkiego masła
-
150 g mąki pszennej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
150 g cukru pudru
-
175 g brązowego cukru trzcinowego
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 ml soku z marakui
-
1 małe dojrzałe mango
-
50 g wiórków kokosowych
-
tłuszcz do posmarowania form
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas miksując masę, pojedynczo dodajemy jajka. Wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia.
Wlewamy 70 ml soku i dokładnie mieszamy składniki. Mango obieramy, miąższ oddzielamy od pestki. Owoc kroimy w drobną kostkę i dodajemy go do ciasta. Masę przenosimy do natłuszczonych form.
Pieczemy około 50-60 minut, aż baranki nabiorą złotobrązowego koloru. Ostrożnie wyjmujemy wypieki z form i studzimy je na kratce.
Pozostały sok mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem smarujemy baranki. Na koniec posypujemy je wiórkami kokosowymi i pozostawiamy do wyschnięcia polewy.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: kaufland