Smakosze.pl Porady Barszcz czerwony blednie? Nie panikuj, jest proste rozwiązanie problemu
canva/barol16

Barszcz czerwony blednie? Nie panikuj, jest proste rozwiązanie problemu

11 grudnia 2022

Świąteczny barszcz czerwony powinien mieć intensywny kolor. Jeśli jednak podgrzejemy go zbyt mocno, zupa zblednie. Na szczęście zjawisku można w prosty sposób zapobiec, wlewając trochę soku z cytryny lub octu. W mig przywrócą daniu atrakcyjny wygląd.

Nie ma nic mniej apetycznego niż brunatno-różowy, mdły barszcz czerwony podany na wigilijnej kolacji. Kolor często ma mniejszą intensywność, gdy zbytnio go podgrzejemy. Wlanie octu lub soku z cytryny może jednak w prosty sposób przywrócić właściwą barwę zupy.

Jak zachować kolor barszczu czerwonego?

Podstawą jest odpowiednie przyrządzenie zupy. Za piękny kolor barszczu czerwonego odpowiada zawarta w burakach betanina. Substancja ta niestety ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

Jeśli wiec chcemy uzyskać krwistoczerwony barszcz, nie możemy go intensywnie gotować. Warto dodatkowo zabezpieczyć danie przed blaknięciem poprzez wlanie do niego octu winnego lub jabłkowego. Wystarczy już około 75 ml, czyli 1/3 szklanki kwaśnej przyprawy.

Podobnie zadziała świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Już 2 łyżki sprawią, że barszcz czerwony zachowa apetyczny wygląd. Warto dodatkowo doprawić barszcz czerwony, by upewnić się, że cytrusowy posmak nie zdominował kompozycji smakowej.

Co pomoże wydobyć smak barszczu czerwonego?

Oprócz funkcji ochronnej ocet czy sok z cytryny pomogą też zbalansować smak dania. Odbiór zupy z buraków poprawi także dodatek czosnku. Wyrazista przyprawa sprawi, że potrawa nabierze pikanterii. Konieczne wsypcie też pieprz i majeranek , a barszcz czerwony wyjdzie doskonały.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na pyszne świąteczne przysmaki do podania wraz z barszczem czerwonym. Szczególnie polecamy uszka z pieczarkami . Być może skuszą was też chrupiące krokiety z kapustą i grzybami .

Wyrazisty barszcz czerwony skusi każdego
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy