Becia zdradziła swój sposób na szybki i tani obiad. Jej trick z fasolką to mistrzostwo świata
Czy fasolkę na obiad można przygotować w 10 minut? Becia pokazuje, że tak. Jej sposób na codzienny posiłek to minimum pracy i pełnia smaku.
Becia gotuje fasolkę
Fasolka po bretońsku to klasyk, ale bardzo czasochłonny klasyk. Wymaga długiego namaczania, gotowania, przyprawiania. Świetnie się odgrzewa, ale jako obiad od zera nie jest najlepszym wyborem.
Autorka kulinarnego kanału Becia gotuje ma na to sposób . Opracowała ona przepis na niezwykle szybką fasolkę przygotowaną na bazie tych z puszki. Konserwy traktujemy często jako składniki awaryjne, ale w takich zestawieniach warto się do nich przekonać.

Szybka fasolka nie po bretońsku
Taki szybki obiad z fasoli wymaga jakiegoś rodzaju wkładki mięsnej . Becia proponuje, by był to boczek. Można jednak użyć tłustej kiełbasy albo innych podobnych produktów. Kucharka przypomina, że rozmaite fasole w puszce różnią się od siebie, między innymi gęstością. Dlatego licząc ilość składników pamiętajmy, że puszka puszce nierówna.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1-2 puszki fasoli w pomidorach
- 120 g boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski

Fasolka na boczku
Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na zimną patelnię . Przyprawiamy roztartym kminem rzymskim. Wysmażamy powoli.
W międzyczasie drobno kroimy cebulę. Przenosimy ją na patelnię. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy majerankiem.

Kiedy cebula zrobi się szklista, dodajemy fasolę z pusze k. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania i dusimy przez 2 minuty. W miarę potrzeby redukujemy sos, a potrawę podajemy z grzankami.
Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione i niezwykły sernik Heni .
