Jajka po szkocku są hitem w moim domu. Od lat robię je na Wielkanoc

Jajka to nieodłączny produkt świąt wielkanocnych. W tym roku oprócz tych w majonezie i ugotowanych na twardo podaj jajka po szkocku. Ich nietypowy sposób przygotowania, a także sam wygląd zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis, a ten przysmak na świątecznym stole będzie pojawiał się co roku.
Jajka wielkanocne to nie tylko pisanki
Kiedy myślimy o tym, co musi znaleźć się na wielkanocnym stole, przed oczami pojawia się biała kiełbasa, różnego rodzaju słodkie wypieki oraz najważniejszy ze składników, czyli jajka. To produkt symbol, ponieważ zwiastuje nadejście nowego życia i przewagę nad śmiercią. Ma to oczywiście bezpośredni związek z religią.
Z perspektywy kulinarnej jednak jajka są interesujące z racji tego, że dają szansę na popisy kucharzy. Można przygotować z nich wiele znakomitych pyszności i wcale nie trzeba ograniczać się tylko i wyłącznie do jajek w majonezie. Jedną ze smacznych opcji są na przykład jajka po szkocku. To nietypowe danie na pewno spodoba się twojej rodzinie. Zrób je w tym roku, a przekonasz się, jak bardzo im smakuje.

Jajka to nie wszystko
Choć głównym składnikiem świątecznego przysmaku są jajka, ich smak wynika z połączenia z innymi produktami. Dlatego niezbędnym składnikami będą między innymi: kiełbasa, mąka, cebula oraz bułka tarta. To z tych produktów przygotujesz farsz, który otuli ugotowane na twardo jajka. Oprócz nich potrzebne są także inne dodatki, a znajdziesz je wszystkie na poniższej liście.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 7 jajek
- 450 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 pęczki szczypioru
- ½ pęczka natki pietruszki
- pieprz
- sól

Przepis na jajka po szkocku
Sześć jajek ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz. Kiełbasę rozetnij, wyciągnij z niej mięsne nadzienie i przełóż je do miski. Wbij jedno jajko i dodaj drobno posiekany cebule, szczypior i natkę pietruszki. Dopraw pieprze, solą i musztardą. Ze składników wyrób jednolity farsz. Podziel go na sześć równych części.
Jajka oprósz mąką. Każde z nich zawiń w mięso. Dodatkowo każde jajko zapanieruj w bułce tartej. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż jajka i smaż je, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe danie możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie komponuje się z sosem tatarskim.
Wypróbuj także przepis na obiad z mięsa mielonego oraz sposób na kudłate kluski.






































