Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka po szkocku są hitem w moim domu. Od lat robię je na Wielkanoc
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.02.2025 09:27

Jajka po szkocku są hitem w moim domu. Od lat robię je na Wielkanoc

jajka po szkocku
Fot. Shutterstock

Jajka to nieodłączny produkt świąt wielkanocnych. W tym roku oprócz tych w majonezie i ugotowanych na twardo podaj jajka po szkocku. Ich nietypowy sposób przygotowania, a także sam wygląd zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis, a ten przysmak na świątecznym stole będzie pojawiał się co roku. 

Jajka wielkanocne to nie tylko pisanki

Kiedy myślimy o tym, co musi znaleźć się na wielkanocnym stole, przed oczami pojawia się biała kiełbasa, różnego rodzaju słodkie wypieki oraz najważniejszy ze składników, czyli jajka. To produkt symbol, ponieważ zwiastuje nadejście nowego życia i przewagę nad śmiercią. Ma to oczywiście bezpośredni związek z religią.

Z perspektywy kulinarnej jednak jajka są interesujące z racji tego, że dają szansę na popisy kucharzy. Można przygotować z nich wiele znakomitych pyszności i wcale nie trzeba ograniczać się tylko i wyłącznie do jajek w majonezie. Jedną ze smacznych opcji są na przykład jajka po szkocku. To nietypowe danie na pewno spodoba się twojej rodzinie. Zrób je w tym roku, a przekonasz się, jak bardzo im smakuje. 

jajka.jpg
Fot. Canva
Amerykanie zakazali, Polacy wciąż kupują. Żadna ryba nie budzi tylu emocji

Jajka to nie wszystko

Choć głównym składnikiem świątecznego przysmaku są jajka, ich smak wynika z połączenia z innymi produktami. Dlatego niezbędnym składnikami będą między innymi: kiełbasa, mąka, cebula oraz bułka tarta. To z tych produktów przygotujesz farsz, który otuli ugotowane na twardo jajka. Oprócz nich potrzebne są także inne dodatki, a znajdziesz je wszystkie na poniższej liście. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 450 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 pęczki szczypioru
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
gotowanie.jpg
Fot. Canva

Przepis na jajka po szkocku

Sześć jajek ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz. Kiełbasę rozetnij, wyciągnij z niej mięsne nadzienie i przełóż je do miski. Wbij jedno jajko i dodaj drobno posiekany cebule, szczypior i natkę pietruszki. Dopraw pieprze, solą i musztardą. Ze składników wyrób jednolity farsz. Podziel go na sześć równych części.

Jajka oprósz mąką. Każde z nich zawiń w mięso. Dodatkowo każde jajko zapanieruj w bułce tartej. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż jajka i smaż je, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe danie możesz podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie komponuje się z sosem tatarskim.

Wypróbuj także przepis na obiad z mięsa mielonego oraz sposób na kudłate kluski.

jajko w mięsie.jpg
Fot. Canva/JackF