Najlepszy obiad na weekend i święta. Znika ze stołu błyskawicznie, a przepis jest banalny

Ten sposób na szybki obiad nigdy się nie znudzi. Poznaj nieskomplikowany przepis na karkówkę pieczoną, a potem zrób ją własnoręcznie. Takie danie możesz podać na dowolną okazję, a nikt nie wyjdzie głodny i niezadowolony. Uważaj, bo na jednej dokładce się nie kończy.
Sposób na smaczny i szybki obiad
Karkówka jest mięsem, które kojarzy się większości z nas z letnim sezonem grillowym, ale rzadko kiedy z obiadem. Tymczasem okazuje się, że z tego składnika w łatwy sposób można przygotować danie, które zachwyci każdego domownika. Co więcej, można podać je zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Wybór należy tylko i wyłącznie od ciebie, ale zanim podejmiesz decyzję, wypróbuj przepis. W ten sposób przekonasz się, że przygotowanie karkówki wcale nie jest trudne, ani wymagające poświęcenia wiele czasu. Smak mięsa zachwyci całą rodzinę.

Karkówka pieczona z kilkoma składnikami
Głównym składnikiem tego szybkiego obiadu jest oczywiście sama karkówka. Wybierając mięso w sklepie, zwróć uwagę na to, aby było świeże i zawierało jak najmniejszą ilość tłuszczu. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzą z kanału gotowaniejestproste na YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 5 ogórków konserwowych
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól

Prosty przepis na karkówkę
Przygotowanie obiadu rozpocznij od przekrojenia karkówki wzdłuż. Następnie należy pokroić je na małe steki o grubości około 1,5 centymetra. Mięso przypraw mieloną słodką papryką oraz solą. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso i pozostaw je na około 20 minut.
Obrane cebule posiekaj w cienkie piórka. Umyte marchewki i ogórki konserwowe posiekaj w plastry. Paprykę również umyj i pokrój w słupki. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Do małej miski dodaj ketchup i majonez. Wymieszaj składniki. Jednolity sos dodaj do warzyw, wsyp także pieprze, sól i tym razem wymieszaj całość. Na wierzchu ułóż karkówkę.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Włóż do niego naczynie żaroodporne ze składnikami i piecz je przez 20 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu, obróć mięso i piecz przez kolejne 20 minut. Przykryj naczynie, a temperaturę zmniejsz do 175 stopni. Piecz mięso przez około 60-70 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i możesz podawać je na obiad.
Sprawdź także, jaki sklep oferuje mięso w korzystnej cenie oraz wypróbuj stuletni przepis na faworki.






































