Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2025 09:08

Takie kluski robiła zawsze moja mama. Proste i przepyszne, smak dzieciństwa

kluski kładzione z ziemniaków
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Pyszne kluski kładzione z przecieranych ziemniaków to nie tylko idealny dodatek do obiadu, lecz także szybka przekąska. Są pełnym posiłkiem zwłaszcza jeśli dodać do nich boczek. Tak jest i w naszym wydaniu tego tradycyjnego dania.

Kluski kładzione z surowych ziemniaków

Kluski kładzione to potrawa, która niejedno ma imię. Niektórzy zapewne znają tylko wersję mączną. Można jednak przygotować kładzione kluski z przecieranych surowych ziemniaków. Stąd nazywamy je także przecierakami.

Ciasto na takie kluski przypomina nieco to na placki ziemniaczane. Żeby kluski nabrały odpowiedniego kształtu, musi być jednak gęściejsze. Kluski gotujemy we wrzątku, a następnie okraszamy podsmażonym boczkiem.

kluski z mięsem
Fot. Canva
Anulował paragony, ukradł prawie 100 tys. złotych. Ten proceder mrozi krew w żyłach

Przecieraki kładzione

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Bożenką. Autorka pokazuje podstawowy przepis na tę tradycyjną potrawę. Kluski takie będą też świetne np. jako dodatek do gulaszu czy czerwonego barszczu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ¾ kg ziemniaków
  • 250 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 300-400 g mąki
  • Sól
masa na kluski
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Kluski ziemniaczane

Ziemniaki ścieramy na tarce podobnie jak te na placki ziemniaczane. Wyrzucamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką i wykręcamy, by wycisnąć wodę do naczynia. 

Starte ziemniaki przekładamy do miski. Z naczynia z sokiem z ziemniaków ostrożnie zlewamy wodę, a do masy dodajemy osad z dna. Wbijamy jajka i mieszamy, a następnie dodajemy mąkę.

Ciasto powinno być na tyle gęste, by nie rozwalało się, kiedy surowe kluski wrzucamy do wrzątku. Ziemniaki najlepiej kupić mączyste, opisane jako te na kluski. Jednak w zależności od ilości wody w kartoflach dodajemy odpowiednią ilość mąki.

kładzenie klusek
Fot. youtube.com/gotujzbozenka

Gotujemy kluski kładzione

Boczek kroimy w słupki i wrzucamy na zimną patelnię. Stawiamy na palniku i smażymy, aż będzie rumiany. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i wszystko dusimy, aż cebula będzie miękka, a boczek chrupiący.

W garnku zagotowujemy wodę i solimy. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką lub układamy warstwą na desce, a z niej spychamy po małej porcji łyżką do wody

Kluski gotujemy przez ok. 8 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Zalewamy wytopionym boczkiem z cebulą i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną zupę z soczewicy i rosół Ewy Wachowicz na obierkach z ziemniaków.

kluski z boczkiem
Fot. Canva