Smakosze.pl Przepisy Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam racuchy zupełnie inaczej, wyszły idealnie
Fot. Canva/PingPongCat

Bez drożdży, bez proszku do pieczenia. Ostatnio zrobiłam racuchy zupełnie inaczej, wyszły idealnie

10 maja 2024

Jeśli marzą ci się apetyczne racuchy, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi idealnie. Jednak do racuchów nie dodaję drożdży ani proszku do pieczenia. To w niczym nie przeszkadza. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia na obiad

Czy jadasz racuchy? Ja je uwielbiam, ale nie robię ich w sposób tradycyjny. Korzystam z przepisu na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia . Wychodzą pysznie, są puszyste i delikatne. Chętnie przyrządzam je na obiad i zawsze cieszą się dużym powodzeniem.

Polecam przepis na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Danie jest szybkie w przygotowaniu i idealne na wiosenny obiad . Mały i duży smakosz zje taki posiłek z przyjemnością. Poniżej znajdziesz recepturę na te racuchy.

racuchy
Fot. Canva/rlat
Żadne kopytka, żadne leniwe. Te kluski biją je na głowę, nie uwierzysz z czego są zrobione

Jak zrobić racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia?

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ szklanki mleka
  • ⅔ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie racuchów zacznij od obrania jabłka i starcia go na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego cukier waniliowy, żółtko, mąkę i wlej mleko. Składniki dokładnie wymieszaj tak, by powstało gęste ciasto. Teraz ubij białko ze szczyptą soli.

Dodaj je do pozostałych składników. Wszystko delikatnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj ciasto i smaż racuchy na rumiany kolor z dwóch stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Racuchy, że palce lizać!

Racuchy wychodzą puszyste i pyszne. Smakują też z dodatkiem musu jabłkowego, cynamonu lub miodu . Dzieci je uwielbiają, a dorośli też nie potrafią odmówić sobie kolejnej porcji. Dlatego często przyrządzam racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia na obiad.

Chętnie jadam je też na kolację. Są błyskawiczne w przygotowaniu i raz-dwa znikają z talerzy. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi. Informowaliśmy o nowych promocjach, które dziś zaczęły się w Biedronce. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia z wafelków.

racuchy
Fot. Canva/Yagurana
Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek
Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskim
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy