Wyglądają jak mielone, a są bez grama mięsa. Jak dla mnie to najlepszy obiad na piątek
Te niezwykle proste kotlety mielone bez mięsa są szczytem możliwości kuchni warzywnej. Mięso zastąpione jest w nich przez niezwykle łatwe do kupienia, a przy okazji przyjazne dla portfela, niepozorne warzywo.
Kotlety mielone z selera
Choć używamy selera powszechnie – przeważnie jako część włoszczyzny – rzadko gra główną rolę w naszych posiłkach. Niesłusznie. Jest charakterystyczny w smaku i bardzo nim przepełniony. Wystarczy dać mu szansę, a jego wyjątkowa, lekko pikantny i warzywny smak da się odkryć w pełnej krasie.
Dlatego seler jest pomysłem na świetny obiad na piątek. W wielu domach nie ma tego dnia bez postnego obiadu, a jednocześnie szuka się przepisów na zwyczajne, znajome dania. Wtedy świetnie sprawdzą się takie warzywne kotlety mielone.
Nie uwierzysz, jakiej przyprawy najchętniej używają Europejczycy. Ich gust doskonale pokrywa się z polskimObiad na piątek
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Darkoprzy. Autor używa techniki panierowania z jajkiem, która rzadko występuje w przepisach na kotlety mielone. Dodatkowa warstwa ciasta może jednak być pomocna w panierowaniu kotletów bez mięsa.
Składniki
- 1 mały seler (lub połowa dużego)
- 2 jajka (plus ewentualnie jedno do panierowania)
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- Bułka tarta i olej do smażenia
Kotlety mielone bez mięsa
Selera dokładnie szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy je na tarce o drobnych okach na małe wiórki. Te przekładamy do miski.
Do selera wybijamy dwa jajka. Dodajemy dwie kopiaste łyżki bułki tartej i dwie łyżki oleju. Dokładnie mieszamy masę, przyprawiając solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety tak jak zwykle.
Kotlety mielone panierujemy w bułce tartej, używając jajka albo nie. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż kotlety będą złociste z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na schab zapiekany z pieczarkami i cebulą oraz ciasto bananowe.