Smakosze.pl Przepisy Bez konserwantów, bez spulchniaczy. Najlepszy chleb zrobisz z 4 składników
Instagram/ cosiegotuje

Bez konserwantów, bez spulchniaczy. Najlepszy chleb zrobisz z 4 składników

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapomnij o kupowaniu gotowego chleba. O wiele lepszy zrobisz w domu z mąki, wody, soli i świeżych drożdży. Chleb po upieczeniu jest puszysty i delikatny. Ma również złocistą, chrupiącą skórkę. Pieczywo bez grama spulchniaczy i konserwantów posmakuje każdemu.

Nie ma lepszego chleba od domowego wypieku

Wszyscy wiemy, że większość chlebów z marketów powstaje z mrożonego ciasta z dodatkiem spulchniaczy i konserwantów. Składniki te wzmacniają smak i sprawiają, że pieczywo zachowuje świeżość na dłużej.

W piekarniach również możemy spotkać chleby z ulepszaczami, a te zdrowsze kosztują naprawdę sporo. Jest jednak na to pewien sposób. Pieczywo możemy upiec samodzielnie. Wystarczą 4 składniki, aby przygotować pyszny, puszysty i chrupiący chleb bez grama chemii.

Do domowego chleba wykorzystajmy mąkę pszenną typu 750 lub 850. To drobna mąka, która idealnie nadaje się do takich wypieków . Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu cosiegotuje na Instagramie.

Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów

Przepis na chleb z 4 składników

Składniki:

  • 430 g maki pszennej typ 750 lub 850
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Jak upiec domowy chleb z chrupiącą skórką?

Mąkę wsyp do większej miski i wymieszaj z solą. Dodaj pokruszone, świeże drożdże, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyłóż na deskę oprószoną mąkę i zagniataj, formując bochenek. Ciasto przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia , zrób pionowe nacięcie.

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut. Chleb ostudź na kracie.

Nikt nie podaje chałki jak Maryla Rodowicz . Śniadanie zachwyci każdego. Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę dla całej rodziny? Zrób drożdżówki z serem i białą czekoladą. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Wyjawiła, co kazali jej robić z parówkami w sklepie mięsnym. Haniebna praktyka woła o pomstę do nieba
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy