Bez konserwantów, bez spulchniaczy. Najlepszy chleb zrobisz z 4 składników
Zapomnij o kupowaniu gotowego chleba. O wiele lepszy zrobisz w domu z mąki, wody, soli i świeżych drożdży. Chleb po upieczeniu jest puszysty i delikatny. Ma również złocistą, chrupiącą skórkę. Pieczywo bez grama spulchniaczy i konserwantów posmakuje każdemu.
Nie ma lepszego chleba od domowego wypieku
Wszyscy wiemy, że większość chlebów z marketów powstaje z mrożonego ciasta z dodatkiem spulchniaczy i konserwantów. Składniki te wzmacniają smak i sprawiają, że pieczywo zachowuje świeżość na dłużej.
W piekarniach również możemy spotkać chleby z ulepszaczami, a te zdrowsze kosztują naprawdę sporo. Jest jednak na to pewien sposób. Pieczywo możemy upiec samodzielnie. Wystarczą 4 składniki, aby przygotować pyszny, puszysty i chrupiący chleb bez grama chemii.
Do domowego chleba wykorzystajmy mąkę pszenną typu 750 lub 850. To drobna mąka, która idealnie nadaje się do takich wypieków . Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu cosiegotuje na Instagramie.
Przepis na chleb z 4 składników
Składniki:
- 430 g maki pszennej typ 750 lub 850
- 20 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
Jak upiec domowy chleb z chrupiącą skórką?
Mąkę wsyp do większej miski i wymieszaj z solą. Dodaj pokruszone, świeże drożdże, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyłóż na deskę oprószoną mąkę i zagniataj, formując bochenek. Ciasto przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia , zrób pionowe nacięcie.
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 30 minut. Chleb ostudź na kracie.
Nikt nie podaje chałki jak Maryla Rodowicz . Śniadanie zachwyci każdego. Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę dla całej rodziny? Zrób drożdżówki z serem i białą czekoladą. Każdy będzie prosił o dokładkę.