Bez mąki pszennej i mleka, ale z turbo zdrowym składnikiem. Naleśniki lewej to hit
Pyszne naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy. W taki sposób rarytas przygotowuje Anna Lewandowska. Korzyści są nieocenione, a wykonanie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Przepis na naleśniki z dodatkiem kurkumy
Zdrowe, o pięknym kolorze i niesamowicie smaczne — takie są naleśniki zaproponowane przez Annę Lewandowską. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a dostarczą cennych związków wzmacniających odporność. Warto się skusić.
Składniki:
- 60 g mąki bezglutenowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jaja
- 125 ml wody
- 125 ml napoju ryżowego
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować znakomite naleśniki? Anna Lewandowska dodaje kurkumę
W dużej misce łączymy przesiane mąki. Dodajemy kurkumę i sól, po czym wbijamy jaja i wlewamy wodę oraz napój ryżowy. Dokładnie miksujemy składniki , aż do uzyskania gładkiego i dość lejącego się ciasta.
Masło klarowane rozgrzewamy na patelni z niskim brzegiem. Smażymy na nim naleśniki na średnim ogniu, obracając, gdy brzegi masy zaczną odchodzić od powierzchni naczynia. Gotowy smakołyk odkładamy na talerz.
Jak podać naleśniki z kurkumą?
Żona znanego piłkarza smaruje je pastą czekoladowo-kokosową i posypuje ziarnami sezamu. Nic nie soi jednak na przeszkodzie, by dodać do nich wytrawny farsz czy konfiturę z cytrusów — też będzie smacznie.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne naleśniki. Sprawdźcie jak zrobić obiadową wersję od Ewy Wachowicz z jajkiem sadzonym. Być może skusi was też klasyk w postaci naleśników z twarożkiem i rodzynkami .
Źródło: hpba