Smakosze.pl Przepisy Bez mąki pszennej i mleka, ale z turbo zdrowym składnikiem. Naleśniki lewej to hit
canva/RitaE,Pixabay; IG/annalewandowska

Bez mąki pszennej i mleka, ale z turbo zdrowym składnikiem. Naleśniki lewej to hit

17 lipca 2023

Pyszne naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy. W taki sposób rarytas przygotowuje Anna Lewandowska. Korzyści są nieocenione, a wykonanie niesamowicie proste. Musicie spróbować.

Przepis na naleśniki z dodatkiem kurkumy

Zdrowe, o pięknym kolorze i niesamowicie smaczne — takie są naleśniki zaproponowane przez Annę Lewandowską. Ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a dostarczą cennych związków wzmacniających odporność. Warto się skusić.

Składniki:

  • 60 g mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jaja
  • 125 ml wody
  • 125 ml napoju ryżowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa 100 razy lepiej smakuje z zupełnie innym składnikiem

Jak przygotować znakomite naleśniki? Anna Lewandowska dodaje kurkumę

W dużej misce łączymy przesiane mąki. Dodajemy kurkumę i sól, po czym wbijamy jaja i wlewamy wodę oraz napój ryżowy. Dokładnie miksujemy składniki , aż do uzyskania gładkiego i dość lejącego się ciasta.

Masło klarowane rozgrzewamy na patelni z niskim brzegiem. Smażymy na nim naleśniki na średnim ogniu, obracając, gdy brzegi masy zaczną odchodzić od powierzchni naczynia. Gotowy smakołyk odkładamy na talerz.

Jak podać naleśniki z kurkumą?

Żona znanego piłkarza smaruje je pastą czekoladowo-kokosową i posypuje ziarnami sezamu. Nic nie soi jednak na przeszkodzie, by dodać do nich wytrawny farsz czy konfiturę z cytrusów — też będzie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na inne naleśniki. Sprawdźcie jak zrobić obiadową wersję od Ewy Wachowicz z jajkiem sadzonym. Być może skusi was też klasyk w postaci naleśników z twarożkiem i rodzynkami .

Naleśniki z kurkumą są zdrowe.png
canva/reid3850

Źródło: hpba

Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy