Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa 100 razy lepiej smakuje z zupełnie innym składnikiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.07.2023 22:31

Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa 100 razy lepiej smakuje z zupełnie innym składnikiem

fasolka szpargowa
Canva/supermimicry

Fasolka z bułką tartą stała się już kulinarnym klasykiem. Jednak czasem warto spróbować czegoś zupełnie nowego. To lubiane i zdrowe warzywo będzie doskonałe z produktem, które być może masz w swojej kuchni. Jest tani i łatwo dostępny. 

Fasolka szparagowa, czyli smak lata na talerzu

Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Fasolka dostarczy nam witamin A i C. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.

Jedzenie fasolki szparagowej polecane jest cukrzykom i osobom, które cierpią na nadciśnienie. To warzywo syci, jest pożywne i nadaje się do sałatek oraz gotowania. Polecamy fasolkę bez bułki tartej, za to z płatkami owsianymi. To lżejsza wersja popularnego dodatku do obiadów.

Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent

Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa z bułką tartą jest dość kalorycznym i ciężkostrawnym daniem. Polecamy coś znacznie lżejszego i równie smacznego. Fasolka szparagowa z tym dodatkiem dostarczy nam wielu składników odżywczych. Mowa o płatkach owsianych, które znacznie zmniejszą kaloryczność tego dania. 

Płatki owsiane i zasmażka z nich przygotowana nie wchłaniają tłuszczu z patelni. Są chrupiące i się nie przypalają zbyt szybko. Są świetnym źródłem błonnika, dobroczynnie działają na układ pokarmowy i doskonale sycą. Po nich nie chce się tak szybko jeść. 

Jak przygotować zasmażkę z płatków owsianych?

Płatki owsiane musimy drobno zmielić. Można użyć do tego młynka do kawy lub blendera. Teraz można przygotowywać zasmażkę. Zmielone płatki podsmażamy na patelni i dodajemy masło. Warto użyć masła klarowanego.

 Na 3 łyżki płatków owsianych dajemy 1 łyżkę masła klarowanego. Cały czas mieszamy i podsmażamy na złoty kolor. Możemy ugotowaną fasolkę polać taką zasmażką lub wymieszać na patelni. Płatki będą pyszną i zdrową alternatywą dla bułki tartej. Pisaliśmy o fasolce żółtej i zielonej-która jest zdrowsza.  Podawaliśmy też sposób na fasolkę od Strzelczyka. 

fasolka szparagowa
Canva/KatarzynaZdanowska

Źródło: beszmael.se.pl