Naleśniki - najlepszy przepis
canva.com/zozifoto, getty images

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki stanowią doskonałe jedzenie, które można z łatwością przygotować w leniwe popołudnie. Dużym atutem jest możliwość ugotowania ich zarówno na słono, jak i na słodko. Poniżej prezentujemy doskonały przepis na naleśniki z rodzynkami i serem.

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.

Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.

Naleśniki w pysznym przepisie

Nie każdy jednak preferuje naleśniki w wytrawnej wersji - dlatego znaczna część receptur na nie zawiera słodkości, takie jak dżemy, ser, serek homogenizowany z cynamonem, czy owocowe wypełnienia. Poniżej prezentujemy naleśniki z serem i rodzynkami.

Ważnym aspektem przygotowywania naleśników, jest odpowiednie przesianie mąki. Uzyskamy dzięki temu aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będziemy zmuszeni wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem - warto jednak pamiętać, aby patelnia byłą pokryta teflonem.

Co oznacza kolor skorupki jajka?Co oznacza kolor skorupki jajka?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 800 gramów twarogu
  • szklanka rodzynek
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę oraz sól. Zacznij mieszać masę drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt trudna do mieszania, użyj miksera. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste.

Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na drugą stronę możesz je przewracać, gdy spód naleśnika będzie już dobrze zarumieniony i ścięty. Po usmażeniu, przełóż je na talerz w celu ostygnięcia. Teraz można zacząć zajmować się farszem.

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź je, dodaj do sera, wsyp cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość. Rozsmarowuj farsz na każdym naleśniku, który następnie zwija się w trójkąt. Przed podaniem smaż każdą sztukę przez 30 minut. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł