Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami
Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.
Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.
Naleśniki w pysznym przepisie
Nie każdy jednak preferuje naleśniki w wytrawnej wersji - dlatego znaczna część receptur na nie zawiera słodkości, takie jak dżemy, ser, serek homogenizowany z cynamonem, czy owocowe wypełnienia. Poniżej prezentujemy naleśniki z serem i rodzynkami.
Ważnym aspektem przygotowywania naleśników, jest odpowiednie przesianie mąki. Uzyskamy dzięki temu aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będziemy zmuszeni wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem - warto jednak pamiętać, aby patelnia byłą pokryta teflonem.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.
Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
800 gramów twarogu
szklanka rodzynek
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru
Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę oraz sól. Zacznij mieszać masę drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt trudna do mieszania, użyj miksera. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste.
Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na drugą stronę możesz je przewracać, gdy spód naleśnika będzie już dobrze zarumieniony i ścięty. Po usmażeniu, przełóż je na talerz w celu ostygnięcia. Teraz można zacząć zajmować się farszem.
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź je, dodaj do sera, wsyp cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość. Rozsmarowuj farsz na każdym naleśniku, który następnie zwija się w trójkąt. Przed podaniem smaż każdą sztukę przez 30 minut. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnapolska.org