Smakosze.pl
Naleśniki - najlepszy przepis

canva.com/zozifoto, getty images

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

24 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Naleśniki stanowią doskonałe jedzenie, które można z łatwością przygotować w leniwe popołudnie. Dużym atutem jest możliwość ugotowania ich zarówno na słono, jak i na słodko. Poniżej prezentujemy doskonały przepis na naleśniki z rodzynkami i

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.

Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane. 

Naleśniki w pysznym przepisie

Nie każdy jednak preferuje naleśniki w wytrawnej wersji - dlatego znaczna część receptur na nie zawiera słodkości, takie jak dżemy, ser, serek homogenizowany z cynamonem, czy owocowe wypełnienia. Poniżej prezentujemy naleśniki z serem i rodzynkami. 

Ważnym aspektem przygotowywania naleśników, jest odpowiednie przesianie mąki. Uzyskamy dzięki temu aksamitne ciasto bez ani jednej grudki. Warto pamiętać także o dodatku szczypty soli oraz kilku łyżek oleju. Jeśli dodamy olej do ciasta, nie będziemy zmuszeni wylewać go na patelnię i unikniemy ociekania naleśników tłuszczem - warto jednak pamiętać, aby patelnia byłą pokryta teflonem.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na domowe frytki z piekarnika, które są znacznie lepsze niż ich odpowiednik z McDonald's.

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

  • szczypta soli

  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

  • 800 gramów twarogu

  • szklanka rodzynek

  • łyżka ekstraktu waniliowego 

  • 2 łyżki cukru 

Zacznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej mleko, jajka, wodę oraz sól. Zacznij mieszać masę drewnianą łyżką, a gdy stanie się zbyt trudna do mieszania, użyj miksera. Miksuj na średnich obrotach, aż ciasto stanie się gładkie i puszyste. 

Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Na drugą stronę możesz je przewracać, gdy spód naleśnika będzie już dobrze zarumieniony i ścięty. Po usmażeniu, przełóż je na talerz w celu ostygnięcia. Teraz można zacząć zajmować się farszem. 

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź je, dodaj do sera, wsyp cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj całość. Rozsmarowuj farsz na każdym naleśniku, który następnie zwija się w trójkąt. Przed podaniem smaż każdą sztukę przez 30 minut. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska.org

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >