Smakosze.pl Przepisy Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki
canva/ENRIQUE MICAELO SANCHEZ

Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki

18 stycznia 2023

Szarlotka 3 szklanki jest dziecinnie prosta. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu suchych składników i przełożeniu ich jabłkami. Po upieczeniu otrzymamy delikatny i przyjemnie słodki deser, który z talerzy zniknie ekspresowo. Spróbujecie?

Macie ochotę na szarlotkę, ale nie chcecie wyrabiać ciasta i smażyć jabłek? Nasz przepis z pewnością wam się spodoba. Wystarczy kilka chwil i cierpliwość podczas pieczenia, by przygotować przysmak, który zachwyci domowników niesamowitym smakiem i aromatem.

Przepis na pyszną szarlotkę 3 szklanki

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety

  • 100 g masła lub margaryny

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka cukier

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Jak szarlotkę 3 szklanki? Przepis jest bardzo prosty

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy kaszę mannę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy suche składniki, a następnie rozdzielamy na cztery równe porcje.

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dzielimy na trzy porcje. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarowujemy odrobinę masła, a następnie umieszczamy pierwszą porcję suchych składników.

Na nich układamy jedną z porcji owoców. W podobny sposób tworzymy kolejne warstwy szarlotki — aż wyczerpiemy wszystkie składniki. Wierzch przykrywamy wiórkami masła. Tortownicę z szarlotką przenosimy do w większej formy. Całość wstawiamy do piekarnika na godzinę. Podajemy po przestudzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na szarlotkę. Szczególnie polecamy znakomitą wersję bez pieczenia . Koniecznie wypróbujcie pyszną babciną recepturę , w której kruche ciasto przygotowuje się z dodatkiem smalcu.

Szarlotka 3 szklanki jest znakomita
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy