Smakosze.pl
Surówka colesław lepsza niż z restauracji

canva/Olga Kriger/petrovval

Zetrzyj na tarce 2 wyraziste dodatki. Surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji

18 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka colesław zyska na smaku, jeśli dodacie do niej imbiru i czosnku. Dwa pełne charakteru świeże warzywa sprawią, że rarytas będzie wyrazisty i o niebo lepszy niż w niejednej restauracji. Musicie spróbować.

Znana wielu smakoszom kombinacja białej kapusty, marchewki i jabłka, czyli surówka colesław nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej trochę czosnku i imbiru, by nabrała nowego charakteru. Z pewnością przypadnie do gustu amatorom nieco pikantniejszych smakołyków.

Klarowny rosół

Dlaczego do rosołu warto dolać szklankę zimnej wody? Efekt zauważysz natychmiast

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyrazistą surówkę colesław

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • 1 niezbyt duża marchewka

  • 1 słodkie jabłko

  • biała część niewielkiego pora (można pominąć)

  • 3 cm kawałek świeżego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 80 g majonezu, np. wegańskiego

  • 2-3 łyżeczki cukru

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • sezam do posypania (opcjonalnie)

  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

Jak zrobić znakomitą surówkę colesław? Dodajcie czosnku i imbiru

Kapustę oczyszczamy. Szatkujemy starannie i przenosimy do dużej miski. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem, a oba rozdrobnione składniki wrzucamy do miski.

Jeśli używamy pora, płuczemy go i kroimy w talarki. Możemy przelać warzywo wrzątkiem, by nie było zbyt ostre. W szklance lub niewielkiej misce mieszamy majonez oraz obrane i starte na tarce o drobnych oczkach czosnek i imbir.

Dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem. Łączymy go z warzywami w misce. Surówkę colesław podajemy posypaną zieleniną i sezamem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite warzywne dodatki do obiadu. Szczególnie polecamy surówkę colesław z czerwoną kapustą. Spróbujcie też koniecznie rarytasu z selera — jest słodki i chrupiący.

Surówka colesław jest pyszna

canva/karinsasaki

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >