Smakosze.pl Przepisy Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy
canva/fotogal

Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

22 czerwca 2022

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie?

Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku . Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Przepis na znakomitą fasolka po bretońsku bez mięsa

Składniki:

  • 600 g suchej fasoli białej np. piękny Jaś

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 1 większa cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2-3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymski

  • pół łyżeczki chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie fasolki po bretońsku:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy ja zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy ziarna, po czym przenosimy je do garnka i zalewamy świeżą porcją płynu w ilości wystarczającej do utworzenia 2-centymetrowej warstwy nad wrzuconym do naczynia warzywem.

Fasolę gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Nie solimy jej. Paprykę myjemy. Kroimy ją w kostkę, usuwając przy tym nasiona. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucamy paprykę oraz przyprawy w kawałku. Podsmażamy na niedużym ogniu przez kilka minut. W większym rondlu umieszczamy ugotowaną fasolę wraz z przecierem pomidorowym, koncentratem i pozostałymi przyprawami.

Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec próbujemy go i doprawiamy jeśli to konieczne. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego.

Bezmięsna fasolka po bretońsku jest pyszna
canva/EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy