Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy
Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie?
Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku . Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.
Przepis na znakomitą fasolka po bretońsku bez mięsa
Składniki:
-
600 g suchej fasoli białej np. piękny Jaś
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
1 średnia czerwona papryka
-
1 większa cebula
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżeczki wędzonej papryki
-
2-3 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
5-6 ziaren czarnego pieprzu
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżeczka mielonego kminu rzymski
-
pół łyżeczki chili
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie fasolki po bretońsku:
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy ja zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy ziarna, po czym przenosimy je do garnka i zalewamy świeżą porcją płynu w ilości wystarczającej do utworzenia 2-centymetrowej warstwy nad wrzuconym do naczynia warzywem.
Fasolę gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Nie solimy jej. Paprykę myjemy. Kroimy ją w kostkę, usuwając przy tym nasiona. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy paprykę oraz przyprawy w kawałku. Podsmażamy na niedużym ogniu przez kilka minut. W większym rondlu umieszczamy ugotowaną fasolę wraz z przecierem pomidorowym, koncentratem i pozostałymi przyprawami.
Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec próbujemy go i doprawiamy jeśli to konieczne. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
-
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
-
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: gotujwstylueko