Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję.
Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.
Przepis na smażone kiszone ogórki
Składniki:
kilka większych kiszonych ogórków
1 szklanka mleka
1 jajo
bułka tarta do obtoczenia
po pół łyżeczki słodkiej papryki i granulowanego czosnku
drobno starty parmezan (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie smażonych kiszonych ogórków:
Ogórki wyjmujemy z zalewy, odsączamy je i kroimy na grubsze plastry. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą. Dodajemy do niej przyprawy i parmezan, jeśli go używamy. Wszystko starannie mieszamy.
Do osobnego naczynia wbijamy jajko. Roztrzepujemy je widelcem, po czym łączymy z mlekiem. Kawałki kiszonych ogórków umieszczamy kolejno w masie jajecznej i w bułce z przyprawami.
Tak przygotowane smażymy w dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Tłuszczu powinno być tyle, by zanurzyć w nim warzywo. Gotowe smażone kiszone ogórki odsączamy na bibule.
Warzywną przekąskę podajemy z wybranym sosem. Doskonale pasuje zarówno ten tzatziki z dodatkiem sezonowej kalarepy, jak i prosty pomidorowy specjał we włoskim stylu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
Źródło: shareinfo