Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej
canva/rbananka, Getty Images

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję.

Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.

Przepis na smażone kiszone ogórki

Składniki:

  • kilka większych kiszonych ogórków

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajo

  • bułka tarta do obtoczenia

  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i granulowanego czosnku

  • drobno starty parmezan (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie smażonych kiszonych ogórków:

Ogórki wyjmujemy z zalewy, odsączamy je i kroimy na grubsze plastry. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą. Dodajemy do niej przyprawy i parmezan, jeśli go używamy. Wszystko starannie mieszamy.

Do osobnego naczynia wbijamy jajko. Roztrzepujemy je widelcem, po czym łączymy z mlekiem. Kawałki kiszonych ogórków umieszczamy kolejno w masie jajecznej i w bułce z przyprawami.

Tak przygotowane smażymy w dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Tłuszczu powinno być tyle, by zanurzyć w nim warzywo. Gotowe smażone kiszone ogórki odsączamy na bibule.

Warzywną przekąskę podajemy z wybranym sosem. Doskonale pasuje zarówno ten tzatziki z dodatkiem sezonowej kalarepy, jak i prosty pomidorowy specjał we włoskim stylu. Smacznego.

Smażone kiszone ogórki będą znakomite w panierce
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo