Smakosze.pl
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej

canva/rbananka, Getty Images

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję.

Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.

Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smażone kiszone ogórki

Składniki:

  • kilka większych kiszonych ogórków

  • 1 szklanka mleka

  • 1 jajo

  • bułka tarta do obtoczenia

  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i granulowanego czosnku

  • drobno starty parmezan (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie smażonych kiszonych ogórków:

Ogórki wyjmujemy z zalewy, odsączamy je i kroimy na grubsze plastry. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą. Dodajemy do niej przyprawy i parmezan, jeśli go używamy. Wszystko starannie mieszamy.

Do osobnego naczynia wbijamy jajko. Roztrzepujemy je widelcem, po czym łączymy z mlekiem. Kawałki kiszonych ogórków umieszczamy kolejno w masie jajecznej i w bułce z przyprawami.

Tak przygotowane smażymy w dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Tłuszczu powinno być tyle, by zanurzyć w nim warzywo. Gotowe smażone kiszone ogórki odsączamy na bibule.

Warzywną przekąskę podajemy z wybranym sosem. Doskonale pasuje zarówno ten tzatziki z dodatkiem sezonowej kalarepy, jak i prosty pomidorowy specjał we włoskim stylu. Smacznego.

Smażone kiszone ogórki będą znakomite w panierce

canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >