Smakosze.pl
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne?

canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images; peredniankina, Getty Images

Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kotlety rybne są smacznym i zdrowy daniem, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, warto sięgnąć po wysokiej jakości mięso. Specjaliści odradzają zakup pangi, której hodowla budzi wiele wątpliwości. Wiemy, jakie są lepsze alternatywy.

Kotlety rybne skuszą niejednego smakosza. Oprócz smaku dania istotna jest też jego wartość odżywcza i bezpieczeństwo. Spożywanie ryb hodowlanych — zwłaszcza tych, które tak jak panga bytują w zanieczyszczonych zbiornikach i faszerowane są antybiotykami — jest niewskazane.

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

CZYTAJ DALEJ

Jakie ryby nadają się na kotlety?

Panga co prawda ma wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, ale jest szkodliwa dla zdrowia. Warto też wystrzegać się zawierającej sporych ilości kwasu oleinowego ryby maślanej i tilapii. Ta ostatnia szczególnie groźna jest dla alergików.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie dorsz, łosoś pacyficzny czy miruna łowiona przy pomocy trału pelagicznego. Przy robieniu zakupów warto zwrócić uwagę, czy kupowane przez nas mięso ma certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Taki produkt na pewno będzie bezpieczny.

Przepis na wyborne kotlety rybne

Składniki:

  • 2 filety rybne np. sola, miruna czy dorsz atlantycki

  • 1 namoczona bułka

  • 1 nieduża czerwona cebula

  • 1 jajo

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

  • bułka do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie smakowitych kotletów rybnych:

Filety rybne rozmrażamy. Mielimy je w maszynce i przenosimy do większej miski. Dodajemy miękką i dobrze odciśniętą z płynu bułkę. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją do miski, po czym łączymy z pozostałymi składnikami.

Całość doprawiamy wedle uznania, a następnie wbijamy jajko i dłonią wyrabiamy masę na kotlety rybne. Formujemy z niej niewielkie kulki, które delikatnie spłaszczamy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Do delikatnych kotletów rybnych doskonale pasuje sos pomidorowy i makaron spaghetti. Dobrym pomysłem jest też podanie ich z ziemniakami i wyrazistą surówką. W tym artykule znajdziecie dwie smakowite propozycje.

Smaczne kotlety rybne skuszą każdego

canva/laperla_foto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mama-dietetyk, regiodom

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >