Smakosze.pl Przepisy Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/Nataly Hanin, Getty Images

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

16 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki z przepisu Magdy Gessler różnią się od klasycznej receptury jednym, wyjątkowo ważnym szczegółem. Gwiazda TVN-u nie dodaje do nich bowiem ani grama mięsa. Zamiast niego w kapustę zawija się farsz, w którym główną rolę grają ziemniaki.

Wyjątkowa receptura gołąbków Magdy Gessler nie kończy się jednak jedynie na zamianie mięsa z ziemniakami. Są one duszone w sosie złożonym ze śmietany, bulionu i soku po kiszeniu kapusty.

W taki sposób Gessler uzyskuje kremowy sos o intensywnym smaku, a farsz gołąbków jest wyjątkowo delikatny i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" mającym miejsce w Jaśle - miejscowości, w której takie gołąbki są bardzo popularne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Składniki:

  • 1 główka kapusty

  • 700 dag ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 jajo

  • pół szklanki śmietany

  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty

  • pół szklanki bulionu drobiowego

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • smalec

Na początku usuń głąb ze środka kapusty, następnie oczyszczoną z wierzchnich liści zanurz w dużym garnku z wrzątkiem. Powoli odrywaj liście, które stały się wystarczająco miękkie. Ziemniaki obierz ze skórki i umyj.

Kartofle zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody na sitku lub czystej gazie. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska złoty kolor. Dodaj ją do ziemniaków wraz z jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz.

Farsz wyłóż na sparzone liście i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, na dnie którego należy ułożyć kilka wierzchnich liści kapusty, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva/bgsmith, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy