Smakosze.pl

canva/blueorangestudio

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Choć dynia kojarzy się wszystkim z kolorem pomarańczowym to nie zawsze tak jest. Co prawda jej miąższ ma kolor w różnych odcieniach żółci i pomarańczy, skórka już nie zawsze. A wiecie jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię? Prezentujemy kilka pomysłów.

Odmian dyni jest naprawdę dużo. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem skórki, także smakiem i konsystencją. Zwartości wody i konsystencja miąższu dyni to te walory, które warto wziąć pod uwagę dopasowując odmianę dyni do potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Dyń o zielonej skórce też jest kilka odmian. Jedna z popularniejszych to Acorn czyli dynia żołędziowa. Jej owoce nie rosną zbyt duże, charakteryzują się twardą skórką i żebrowaniem. Mają żółto-pomarańczowy miąższ odznaczający się słodko-orzechowym miąższem. Taką dynię najlepiej jest upiec, wcześniej można ją nadziać.

Jeśli zaś kupicie gruszkowatą dynię o zielonej skórce z jasnopomarańczowymi plamkami to najprawdopodobniej będzie to odmiana Barbara Butternut. Jest to odmiana dyni piżmowej. Ma pomarańczowy miąższ i dobrze znosi długie przechowywanie — nie więdnie i nie psuje się. Ta odmiana dyni świetnie nadaje się na przetwory, a także do pieczenia, smażenia i duszenia.

Sposób na dynię

Ogólnie rzecz biorąc większość dyń dobrze nadaje się do pieczenia. Jest to najprostszy sposób jej przygotowania, pozwalający jednocześnie wydobyć z dyni pełnię smaku. Jak przygotować pieczoną dynię? Wystarczy ją obrać, pokroić w cząstki, oprószyć solą, pieprzem, zmieloną papryką, czosnkiem granulowanym, skropić oliwą i upiec. Będzie idealna na przekąskę, a także jako dodatek np. do sałatki.

Z dyni można też prosto przygotować purée . Wystarczy miąższ pokroić na kawałki, podlać odrobiną wody i rozgotować. Jeśli widać kawałki dyni można całość zmiksować. Takie purée to już prawie gotowa zupa-krem. Trzeba ją tylko przyprawić, dodać śmietanę i podać z grzankami. Ale puree można też dodać do zupy mlecznej czy pysznej kawy .

Podpowiemy jeszcze jak obrać dynię. Istnieją bowiem odmiany, których skórka jest dość krucha i twarda. Dynię piżmową najlepiej jest najpierw pokroić w poprzek w krążki, a potem obrać. Dynie o twardszej skórce można przekroić np. na cztery. Potem położyć ćwiartki stabilnie na desce do krojenia i ostrym nożem ścinać ich skórkę z góry do dołu.

dynia pieczona
dynia pieczona

Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facetikuchniacom, przepisy

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >