Smakosze.pl
Dżem z gruszek

canva/rimmabondarenko

Cudowny przepis na dżem z gruszek

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gruszki są pysznymi owocami, którym należy się znacznie więcej uwagi. Dlatego prezentujemy przepis na doskonały dżem z gruszek, który pasuje do świeżego pieczywa czy naleśników. Gdy go spróbujesz, natychmiast będziesz chciał zjeść więcej.

Dżem gruszkowy to nie tylko cudowny produkt o niebanalnym smaku - dzięki niemu nadprogramowe ilości owoców, które w innym wypadku zepsułyby się, mogą zostać dobrze spożytkowane.

Co więcej, dżem po pasteryzacji jest w stanie wytrzymać na półce wiele miesięcy bez psucia się. W taki sposób zachowuje się smak lata na zimę, podczas której świeże owoce możemy jeść jedynie ze szklarni czy importu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem gruszkowy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 3 kg gruszek

  • 500 g cukru

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 15 g kwasku cytrynowego

  • 120 ml wody

Zacznij od umycia, obrania, przekrojenia na pół i wycięcia gniazd nasiennych z gruszek. Następnie pokrój owoce w kostkę o takiej samej wielkości. Wrzuć je do rondelka, zalej wodą i dodaj cukier.

grzyby

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

CZYTAJ DALEJ

Postaw rondelek na gazie o średniej mocy i doprowadź wodę do wrzenia. Po tym zmniejsz moc palnika na niewielką i gotuj owoce, aż się rozpadną, a płyn zgęstnieje.

Teraz należy dodać imbir oraz kwasek cytrynowy. Gotuj dżem przez 30 minut, przełóż go do wyparzonych i czystych słoików, mocno zakręć i pasteryzuj je przez 20 minut. Odwróć je do górny dnem na blacie i pozwól ostygnąć. Pozostało jedynie przełożyć je do spiżarni lub piwnicy. Smacznego.

Dżem gruszkowy

Źródło: canva/Mykola Lunov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >