Smakosze.pl
Dżem z gruszek

canva/rimmabondarenko

Cudowny przepis na dżem z gruszek

15 Września 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Września 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gruszki są pysznymi owocami, którym należy się znacznie więcej uwagi. Dlatego prezentujemy przepis na doskonały dżem z gruszek, który pasuje do świeżego pieczywa czy naleśników. Gdy go spróbujesz, natychmiast będziesz chciał zjeść więcej.

Dżem gruszkowy to nie tylko cudowny produkt o niebanalnym smaku - dzięki niemu nadprogramowe ilości owoców, które w innym wypadku zepsułyby się, mogą zostać dobrze spożytkowane.

Co więcej, dżem po pasteryzacji jest w stanie wytrzymać na półce wiele miesięcy bez psucia się. W taki sposób zachowuje się smak lata na zimę, podczas której świeże owoce możemy jeść jedynie ze szklarni czy importu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem gruszkowy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 3 kg gruszek

  • 500 g cukru

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 15 g kwasku cytrynowego

  • 120 ml wody

Zacznij od umycia, obrania, przekrojenia na pół i wycięcia gniazd nasiennych z gruszek. Następnie pokrój owoce w kostkę o takiej samej wielkości. Wrzuć je do rondelka, zalej wodą i dodaj cukier.

grzyby

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

CZYTAJ DALEJ

Postaw rondelek na gazie o średniej mocy i doprowadź wodę do wrzenia. Po tym zmniejsz moc palnika na niewielką i gotuj owoce, aż się rozpadną, a płyn zgęstnieje.

Teraz należy dodać imbir oraz kwasek cytrynowy. Gotuj dżem przez 30 minut, przełóż go do wyparzonych i czystych słoików, mocno zakręć i pasteryzuj je przez 20 minut. Odwróć je do górny dnem na blacie i pozwól ostygnąć. Pozostało jedynie przełożyć je do spiżarni lub piwnicy. Smacznego.

Dżem gruszkowy

Źródło: canva/Mykola Lunov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >
schab z morelami

Przepisy

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Czytaj więcej >
ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >