Cudowny przepis na dżem z gruszek
Gruszki są pysznymi owocami, którym należy się znacznie więcej uwagi. Dlatego prezentujemy przepis na doskonały dżem z gruszek, który pasuje do świeżego pieczywa czy naleśników. Gdy go spróbujesz, natychmiast będziesz chciał zjeść więcej.
Dżem gruszkowy to nie tylko cudowny produkt o niebanalnym smaku - dzięki niemu nadprogramowe ilości owoców, które w innym wypadku zepsułyby się, mogą zostać dobrze spożytkowane.
Co więcej, dżem po pasteryzacji jest w stanie wytrzymać na półce wiele miesięcy bez psucia się. W taki sposób zachowuje się smak lata na zimę, podczas której świeże owoce możemy jeść jedynie ze szklarni czy importu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na dżem gruszkowy
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
3 kg gruszek
500 g cukru
2 łyżeczki mielonego imbiru
15 g kwasku cytrynowego
120 ml wody
Zacznij od umycia, obrania, przekrojenia na pół i wycięcia gniazd nasiennych z gruszek. Następnie pokrój owoce w kostkę o takiej samej wielkości. Wrzuć je do rondelka, zalej wodą i dodaj cukier.
Postaw rondelek na gazie o średniej mocy i doprowadź wodę do wrzenia. Po tym zmniejsz moc palnika na niewielką i gotuj owoce, aż się rozpadną, a płyn zgęstnieje.
Teraz należy dodać imbir oraz kwasek cytrynowy. Gotuj dżem przez 30 minut, przełóż go do wyparzonych i czystych słoików, mocno zakręć i pasteryzuj je przez 20 minut. Odwróć je do górny dnem na blacie i pozwól ostygnąć. Pozostało jedynie przełożyć je do spiżarni lub piwnicy. Smacznego.
Źródło: canva/Mykola Lunov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: