Smakosze.pl Przepisy Bezmięsna zupa fasolowa - przepis krok po kroku
canva/chas53

Bezmięsna zupa fasolowa - przepis krok po kroku

3 listopada 2021

Fasolowa jest jedną z najbardziej rozgrzewających i treściwych zup. Zwyczajowo przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznej kiełbaski. Można jednak przyrządzić ją bez tego składnika. Wystarczy, że przyprawimy ją wędzoną papryką, która nada jej charakteru i delikatnego, mięsnego posmaku. Spróbujcie koniecznie.

W sezonie jesienno-zimowym rozgrzewające zupy — takie jak ta wegańska fasolowa — powinny na stałe zagościć w naszym kulinarnym repertuarze. Odrobina wysiłku związanego z moczeniem sycących i bogatych w białko strączków naprawdę się opłaci. Smak tej potrawy jest niesamowity, a zawdzięczamy go pysznie słodkiej papryce wędzonej.

Przepis na aromatyczną zupę fasolową

Składniki:

  • 300 g fasoli Jaś

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • mały por

  • pół kilograma ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Fasolę płuczemy i zalewamy wodą. Moczymy ją przez 12 godzin. Najlepiej jest zalać ją wodą wieczorem, dzień przed gotowaniem zupy. Zmieniamy wodę i gotujemy strączki przez 2 godziny.

Warzywa obieramy i kroimy, cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Lekko ją szklimy, po czym dodajemy czosnek, a po około 2 minutach marchew, pietruszkę, pora i ziemniaki .

Dusimy wszystko przez 7 minut, często mieszając. Dodajemy fasolę i wodę z jej gotowania. Całość solimy i doprawiamy majerankiem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Trzy chochle zupy , zawierające dużo fasoli, przekładamy do blendera i miksujemy. To pomoże nam zagęścić zupę. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku papryką wędzoną oraz pieprzem. Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki .

Sprawdźcie też inne receptury na fasolę. Z tego przepisu przy gotujecie pyszną fasolkę po bretońsku , która skradnie wasze serca. Tu natomiast znajdziecie sposób na wyjątkową pastę kanapkową z dodatkiem tych nasion.

Fasolowa
Bezmięsna fasolowa jest pyszna i sycąca

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy