Smakosze.pl
Pasta z fasoli

canva/istetiana, Getty Images Pro

Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem poleca się na obiad, przekąskę i kolację

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta z fasoli może być produktem, który da radę wykorzystywać do najróżniejszych dań. Świetnie sprawdza się na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Co więcej, sposób na przygotowanie sporego zapasu pasty jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Pasta z fasoli nie ma sobie równych w kategorii dodatków do pieczywa. Gruba warstwa pasty nadaje chlebowi pysznego smaku, a jej kremowość i sytość sprawiają ogromną przyjemność podczas jedzenia.

Za smak odpowiadają ogórki kiszone, musztarda oraz wędzona papryka w proszku, przez co bardzo ciężko się od niej oderwać. Z pewnością jeden słoik nie wystarczy i będzie trzeba zrobić większe zapasy dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę z fasoli

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli

  • 1 ogórek kiszony

  • 2 łyżeczki musztardy

  • pieprz

  • sól

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Jeśli nie masz pod ręką świeżej ugotowanej fasoli, spokojnie możesz użyć puszkowanej. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju z pestek winogron, aż złapie ładny brązowy kolor.

placki

Aksamitne placuszki śniadaniowe z serków homogenizowanych

CZYTAJ DALEJ

Pod koniec smażenia cebuli dopraw ją wędzoną papryką - temperatura wyciągnie mnóstwo aromatu z przyprawy. Uważaj jednak, aby jej nie przypalić, co powoduje nieprzyjemny gorzki smak.

Fasolę, musztardę oraz ogórka zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niej podsmażoną cebulę z papryką wędzoną. Wymieszaj pastę, przełóż ją do czystego i wyparzonego słoika. Smacznego.

Pasta z fasoli

Źródło: canva/BaLama Studio, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vegenerat-biegowy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >