Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami
Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami
Bezowy tort Pavlova łączy w sobie miękką, puszystą bezę, przekładaną czekoladowym kremem z soczystymi świeżymi wiśniami i słodkim sosem wiśniowym. Ten wyśmienity i wykwintny deser stanie się częstym bywalcem na Twoim stole. Beza w tym przepisie ma delikatną, chrupiącą skorupkę na zewnątrz z lekkim, puszystym i lekko ciągnącym się środkiem
Ten bezowy tort to kilkuwarstwowe ciasto, które łączy w sobie składniki gorzkiej czekolady, lekkiego kremu i wiśni.
Poprzez dodanie gorzkiej czekolady do kremu i przygotowanie syropu wiśniowego na wierzch świeżych wiśni uzyskujemy połączenie smaku wytrawnego, słodkiego i kwaśnego, które smakuje naprawdę bosko.
Jak zrobić bezę - wskazówki
Przygotowanie dobrej bezy może być trudne - zdarza się, że do trafia do piekarnika, wyglądając na falującą, lekką i spektakularną, a dwie godziny później jest rozlaną, płaską masą. Jeśli jednak jest dobra w smaku - pokruszenie jej na małe kawałki, wymieszanie ze śmietaną i owocami uratuje z opresji.
Po wielu próbach przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę, który w naszym przypadku zawsze się sprawdza.Podstawowe wskazówki, jakie możemy dać, to:
Upewnij się, że miska jest czysta i sucha przed ubijaniem białek. Wszelkie resztki wody lub tłuszczu nie pozwolą na ubicie białek..
Podczas mieszania białek z cukrem włącz mikser na niskim poziom i ubijaj bezę przez trzy minuty, a następnie zwiększ prędkość miksera na średnią prędkość.
Upewnij się, że cały cukier puder został dodany i mieszanina jajek i nie ma żadnych zanieczyszczeń.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do zalecanej temperatury w momencie, gdy wkładasz bezę się do piekarnika. Niska temperatura i długi czas pieczenia jest kluczem do otrzymania śnieżnobiałej i chrupkiej bezy.
Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia - wilgoć w powietrzu może zmiękczyć chrupiącą skorupkę tworzącą się na bezie.
Pozostaw bezę w piekarniku, aż całkowicie ostygnie (minimum 2 godziny stygnięcia, ale lepiej zostawić na 4 godziny)
Przepis na Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami
Składniki:
Beza
6 dużych białek jaj
440 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
Syrop Wiśniowy
225 g wiśni bez pestek i przekrojonych na pół (lub mrożonych)
60 g cukru pudru
60 ml wody
2 łyżki likieru Kirsch, opcjonalnie (lub innego kwaśnego likieru wiśniowego)
Krem czekoladowy
300 ml śmietanki kremówki
120 g gorzkiej czekolady ( ok. 70%)
Do dekoracji
225 g świeżych, drylowanych wiśni
wiórki czekoladowe, opcjonalnie
Instrukcja przygotowania:
Beza
Rozgrzej piekarnik do 140°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i obrysuj spód blachy (o średnicy 20 cm). (To kółko powinno być mniejsze niż talerz lub podstawka na ciasto, na którym podajesz swój bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami). Odwróć pergamin tak, aby linia ołówka znajdowała się pod spodem.
W misce miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę ubijaj białka, aż utworzy się miękkie pianka (około 3 minut).Podczas ubijania dodawaj cukier puder po jednej łyżce na raz. (Pomiędzy każdą łyżką ubijaj przez 15 sekund przed dodaniem kolejnej). Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze przez 6 minut.
Następnie dodaj sok z cytryny lub biały ocet i ubijaj przez kolejne 4 minuty. Do tej pory mieszanka białek powinna być gęsta i błyszcząca, a cukier powinien zostać w pełni rozpuszczony i połączony z białkami. Rozcierając odrobinę masy między palcami, nie powinny być wyczuwalne żadne grudki, a jeśli tak nie jest, kontynuuj ubijanie przez kilka kolejnych minut.
Przełóż masę bezową na wyłożoną (wcześniej przygotowanym) kółkiem z papieru blachę do pieczenia. Następnie rozłóż bezę grzbietem łyżki lub szpatułką, aby stworzyć płaski środek bezowy z miękko rosnącymi wierzchołkami dookoła.
Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i piecz przez 2 godziny.
Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku na minimum 2 godziny (najlepiej na noc), aż całkowicie ostygnie.
Syrop Wiśniowy
Aby przygotować syrop wiśniowy, umieść cukier i wodę w małym rondelku i postaw na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Doprowadź do wrzenia i dodaj przekrojone na połówki wiśnie (i likier, jeśli zamierzasz go użyć), ponownie zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut lub do miękkości wiśni.
Widelcem rozgnieć wiśnie w wodzie z cukrem, aż zostaną całkowicie zmiażdżone. Następnie przeciśnij masę wiśniową przez sito, zachowaj syrop i wyrzuć (albo zjedz) pulpę.
Odstaw syrop.
Krem czekoladowy
Rozpuść gorzką czekoladę w misce w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubij w średniej wielkości misce na lekką i puszystą masę.
Czekoladę wlej powoli do śmietanki i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj aż do połączenia obu składników na jednolity krem.
Połączenie wszystkich składników tortu
Przekrój bezę na płasko ostrym nożem.
Weź spodnią część, nałóż na nią połowę kremu czekoladowego i połowę świeżych drylowanych wiśni.
Na tak przygotowaną masę połóż wierzchnią warstwę bezy, a na nią wyłóż pozostałe części kremu czekoladowego i wiśni.
Polej wszystko obficie syropem wiśniowym i posyp wiórkami czekoladowymi.
Pokrój na kawałki i gotowe!
Smacznego!