Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami
pixabay.com

Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami

Bezowy tort Pavlova łączy w sobie miękką, puszystą bezę, przekładaną czekoladowym kremem z soczystymi świeżymi wiśniami i słodkim sosem wiśniowym. Ten wyśmienity i wykwintny deser z pewnością stanie się częstym bywalcem na Twoim stole.

Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami

Bezowy tort Pavlova łączy w sobie miękką, puszystą bezę, przekładaną czekoladowym kremem z soczystymi świeżymi wiśniami i słodkim sosem wiśniowym. Ten wyśmienity i wykwintny deser stanie się częstym bywalcem na Twoim stole. Beza w tym przepisie ma delikatną, chrupiącą skorupkę na zewnątrz z lekkim, puszystym i lekko ciągnącym się środkiem


Ten bezowy tort to kilkuwarstwowe ciasto, które łączy w sobie składniki gorzkiej czekolady, lekkiego kremu i wiśni.


Poprzez dodanie gorzkiej czekolady do kremu i przygotowanie syropu wiśniowego na wierzch świeżych wiśni uzyskujemy połączenie smaku wytrawnego, słodkiego i kwaśnego, które smakuje naprawdę bosko.

Jak zrobić bezę - wskazówki

Przygotowanie dobrej bezy może być trudne - zdarza się, że do trafia do piekarnika, wyglądając na falującą, lekką i spektakularną, a dwie godziny później jest rozlaną, płaską masą. Jeśli jednak jest dobra w smaku - pokruszenie jej na małe kawałki, wymieszanie ze śmietaną i owocami uratuje z opresji.

Po wielu próbach przygotowaliśmy dla Was przepis na bezę, który w naszym przypadku zawsze się sprawdza.Podstawowe wskazówki, jakie możemy dać, to:

  • Upewnij się, że miska jest czysta i sucha przed ubijaniem białek. Wszelkie resztki wody lub tłuszczu nie pozwolą na ubicie białek..
  • Podczas mieszania białek z cukrem włącz mikser na niskim poziom i ubijaj bezę przez trzy minuty, a następnie zwiększ prędkość miksera na średnią prędkość.
  • Upewnij się, że cały cukier puder został dodany i mieszanina jajek i nie ma żadnych zanieczyszczeń.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do zalecanej temperatury w momencie, gdy wkładasz bezę się do piekarnika. Niska temperatura i długi czas pieczenia jest kluczem do otrzymania śnieżnobiałej i chrupkiej bezy.
  • Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia - wilgoć w powietrzu może zmiękczyć chrupiącą skorupkę tworzącą się na bezie.
  • Pozostaw bezę w piekarniku, aż całkowicie ostygnie (minimum 2 godziny stygnięcia, ale lepiej zostawić na 4 godziny)

Przepis na Bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami

Składniki:

Beza

  • 6 dużych białek jaj
  • 440 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Syrop Wiśniowy

  • 225 g wiśni bez pestek i przekrojonych na pół (lub mrożonych)
  • 60 g cukru pudru
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki likieru Kirsch, opcjonalnie (lub innego kwaśnego likieru wiśniowego)

Krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 120 g gorzkiej czekolady ( ok. 70%)

Do dekoracji

  • 225 g świeżych, drylowanych wiśni
  • wiórki czekoladowe, opcjonalnie

Instrukcja przygotowania:

Beza

  1. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i obrysuj spód blachy (o średnicy 20 cm). (To kółko powinno być mniejsze niż talerz lub podstawka na ciasto, na którym podajesz swój bezowy tort Pavlova z kremem i wiśniami). Odwróć pergamin tak, aby linia ołówka znajdowała się pod spodem.
  2. W misce miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę ubijaj białka, aż utworzy się miękkie pianka (około 3 minut).
    Podczas ubijania dodawaj cukier puder po jednej łyżce na raz. (Pomiędzy każdą łyżką ubijaj przez 15 sekund przed dodaniem kolejnej). Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze przez 6 minut.
  3. Następnie dodaj sok z cytryny lub biały ocet i ubijaj przez kolejne 4 minuty. Do tej pory mieszanka białek powinna być gęsta i błyszcząca, a cukier powinien zostać w pełni rozpuszczony i połączony z białkami. Rozcierając odrobinę masy między palcami, nie powinny być wyczuwalne żadne grudki, a jeśli tak nie jest, kontynuuj ubijanie przez kilka kolejnych minut.
  4. Przełóż masę bezową na wyłożoną (wcześniej przygotowanym) kółkiem z papieru blachę do pieczenia. Następnie rozłóż bezę grzbietem łyżki lub szpatułką, aby stworzyć płaski środek bezowy z miękko rosnącymi wierzchołkami dookoła.
  5. Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i piecz przez 2 godziny.
  6. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku na minimum 2 godziny (najlepiej na noc), aż całkowicie ostygnie.

Syrop Wiśniowy

  1. Aby przygotować syrop wiśniowy, umieść cukier i wodę w małym rondelku i postaw na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
  2. Doprowadź do wrzenia i dodaj przekrojone na połówki wiśnie (i likier, jeśli zamierzasz go użyć), ponownie zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut lub do miękkości wiśni.
  3. Widelcem rozgnieć wiśnie w wodzie z cukrem, aż zostaną całkowicie zmiażdżone. Następnie przeciśnij masę wiśniową przez sito, zachowaj syrop i wyrzuć (albo zjedz) pulpę.
  4. Odstaw syrop.

Krem czekoladowy

  1. Rozpuść gorzką czekoladę w misce w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Śmietanę ubij w średniej wielkości misce na lekką i puszystą masę.
  3. Czekoladę wlej powoli do śmietanki i dokładnie, ale delikatnie, wymieszaj aż do połączenia obu składników na jednolity krem.

Połączenie wszystkich składników tortu

  1. Przekrój bezę na płasko ostrym nożem.
  2. Weź spodnią część, nałóż na nią połowę kremu czekoladowego i połowę świeżych drylowanych wiśni.
  3. Na tak przygotowaną masę połóż wierzchnią warstwę bezy, a na nią wyłóż pozostałe części kremu czekoladowego i wiśni.
  4. Polej wszystko obficie syropem wiśniowym i posyp wiórkami czekoladowymi.
  5. Pokrój na kawałki i gotowe!

Smacznego!

Następny artykuł